Rađajte se i množite, napunite zemlju

Izvor: Mondo, 04.Jan.2018, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rađajte se i množite, napunite zemlju"

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej u Božićnoj poslanici pozvao je danas sve vernike da "budu jedno sa mnogostradalnim pravoslavnim srpskim narodom koji verno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova i Metohije".

Foto: TANJUG/ TELEVIZIJA HRAM - ÐAKON DRAGAN S. TANASIJEVIC

Napisao je i da su "Kosovo i Metohija naš Jerusalim, naša sveta zemlja" koja "nam je, ne zaboravimo nikada, darovana od Gospoda kao večni zalog".

U poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je upozorio je da "ništa nam, draga deco duhovna, neće vredeti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga sveta, ako kao narod postepeno, ali sigurno nestajemo, tojest ako više umiremo nego što se rađamo".

Irinej je rekao da našim hrišćanskim precima nije bilo teško da, tokom svoje burne istorije, iznova, posle najtežih iskušenja i nevolja, a nekada i doslovce iz pepela, vaspostave državu, privredu, kulturu i sve ono što ih je oduvek činilo pripadnicima istinski evropske civilizacije.

To im je svaki put polazilo za rukom jer su njihovi domovi bili ispunjeni verom, vrlinama i snagom, dok su im se deca izobilno rađala, istakao je patrijarh.

"Imajmo otuda na umu zakon Gospodnji i opominjimo se naročito zapovesti Božje date praroditeljima Adamu i Evi koja glasi: 'Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njome!“ (I Mojs. 1, 28). Stoga, ljubljeni u Hristu Isusu, nemojmo zanemarivati ispunjavanje ove zapovesti! I Sâm Gospod ljubavi svojevoljno pristade da se ovaploti i poživi među nama, a Rođenjem od Djeve Marije zanavek osveti i dade smisao materinstvu i rađanju", navodi se u Božićnoj poslanici.

Vučić i patrijarh zabrinuti zbog niskog nataliteta

"Molimo se za sve ljude, a naročito za mlade, namučene strašnim porocima narkomanije, alkoholizma, razvrata, lenjosti, gneva, srebroljublja, zavisti, gordosti, neumerenosti, bezosećajnosti i svim drugim porocima koji, obećavajući prividnu radost, zapravo unižavaju bogoliko dostojanstvo čoveka i čine ga robom", dodao je Irinej.

Ocenio je da se "u svetu zvecka oružje, sprovodi se nasilje nad pojedincima i narodima, vladaju nejednakost i socijalna nepravda, nevina deca su žrtve ratnih sukoba, različitih vrsta zloupotreba i gladi, nad kojim je svakodnevno nadvijena nuklearna pretnja".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh Irinej: Kosovo i Metohija naš Jerusalim, naša sveta zemlja

Izvor: Beta Video, 04.Jan.2018

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u četvrtak je u Božićnoj poslanici pozvao sve vernike da ``budu jedno sa mnogostradalnim pravoslavnim srpskim narodom koji verno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova i Metohije``. Napisao je i da su ``Kosovo i Metohija naš Jerusalim, naša...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.