RSE: Španija bojkotuje samit u Zagrebu zbog Kosova

Izvor: B92, 30.Jan.2020, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RSE: Španija bojkotuje samit u Zagrebu zbog Kosova

Španija preti bojkotom Zagrebačkog Samita zbog učešća Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa pozivajući se na pouzdane izvore u Madridu, Zagrebu i Briselu.

Španski zvaničnici navodno su upozorili domaćine predstojećeg samita da neće učestvovati na skupu na kome Kosovo ima ravnopravni status sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Takođe je iz više izvora potvrđeno da su diplomate iz ostalih zemalja članica EU već obaveštene da je moguće da Španija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preskoči Zagreb.

Španska vlada ne želi da se zvanično oglasi oko mogućeg neučestvovanja jer se čeka formalna pozivnica od organizatora. Njena forma će najverovatnije biti ključna za sveobuhvatno učešće na samitu, i tu najverovatnije, glavnu ulogu ima protokol koji treba da pronađe adekvatnu formulu.

"Još je rano za potvrđivanje učešća premijera jer i dalje nismo dobili pozivnicu hrvatskog predsedništva. Čim ona bude primljena, mi ćemo biti u mogućnosti da potvrdimo da li ćemo učestvovati", stoji u pisanom odgovoru španskog Stalnog predstavništva pri EU.

Zagrebački samit će biti održan 6. i 7. maja.

Hrvatsko predsedavanje namerava da ovim samitom potvrdi evropsku prespektivu za sve zemlje regiona.

Španija je jedna od pet država EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, dok su je 23 članice priznale. Vlada u Madridu na svim skupovima na evropskom nivou osporava ravnopravno ućešće Kosova, a i ranije je bojkotovala slična okupljanja.

U Sofiji 2018. godine, kada je održan prvi samit sa Zapadnim Balkanom posle 15 godina, zvanični Madrid nije učestvovao iz istih razloga.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Španija preti bojkotom samita u Zagrebu zbog Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2020

Španija preti da će bojkotovati samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu zbog učešća Prištine, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na "pouzdane izvore" u Madridu, Zagrebu i Briselu...Kako navodi, španski zvaničnici su upozorili domaćine skupa, koji će biti održan u maju, da neće učestvovati...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.