Putovanje koje smo čekali 18 godina: Reporteri BKTVNews u vozu bez voznog reda! (REPORTAŽA)

Izvor: BKTV News, 15.Jan.2017, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putovanje koje smo čekali 18 godina: Reporteri BKTVNews u vozu bez voznog reda! (REPORTAŽA)

Karta je koštala 1.600 dinara, u vagonima je oko 60 putnika, putovali smo 20 sati, a onda je voz koji je krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu na prečac ostao bez voznog reda.

Za tri sata putnici su mogli da obnove čas iz istorije koji je trajao 18 godina, jer prvi put posle NATO bombardovanja uvedena je probna linija Beograd-Kosovska Mitrovica.

Veliki broj novinarskih ekipa, srpskih zvaničnika i putnika okupio se prvog dana srpske Nove godine ispred glavne Železničke >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << stanice.Niko nije želeo da propusti istorijsko putovanje.Na peronu niko nije ostao ravnodušan na voz koji je odudarao izgledom. Luksuzan kao da je tek pristigao sa prestižne reklame, ukrašen  zastavom Srbije, nazivima srpskih manastira i crkava, natpisom "Kosovo je Srbija" na 21 jeziku.

Zvuk sirene oglasio je ukrcavanje, sa perona su mahali putnicima koji su krenuli na istorijsko putovanje , a panorama Beograda nestala je baš kao i dilema putnika hoće li  stići na vreme. Svi su bili ubeđeni da ovaj voz nakon 18 godina mora da stigne u minut. Čak je i posluženje bilo domaćinsko kako priliči ovakvom događaju , a ni pesma nije izostala. I tako sve do Raške. Taman kad su novinari pomislili da   više nemaju šta da pitaju , kada su fotoreporteti uslikali sve koji su želeli uspomenu sa ovog putovanja , a ostali putnici zadremali, voz je ostao bez voznog reda.

"Izađite svi napolje".Niko nije znao šta se dešava, a u vozu je zavladao nemir i strah. Rečenica koju su izgovorili srpski zvaničnici ostala je da visi u vaduhu, a vagoni su za svega nekoliko trenutaka ostali poluprazni. Stotine pitanja bez ijednog odgovora, malo panike, mnogo straha i samo jedna dilema. Hoćemo li mi stići do Kosovske Mitrovice.

Put je možda miniran? Teroristi su spremni na najgore? Kosovska policija je upućena ka vozu? Putnici su za nekoliko trenutka postali taoci, zarobljeni u strahovima, istorijskim nedoumicama koje su  trajale proteklih 18 godina. Sve ono što smo mislili da je ostalo iza nas kada je voz krenuo palo je u vodu.

Svi novinari pozvani su da uđu u sobu na stanici gde čekamo nastavak puta. Očekujemo da nam se svakog trenutka obrati organizator puta. Bez obzira na razne informacije koje su do tog trenutka stizale do nas, nikome ništa nije bilo jasno. I dok se međusobno domunđavamo pokušavajući da odgonetnemo o čemu se radi, ulazi savetnik direktora Kancelarije za KiM i saopštava ono čega smo se svi bojali.

"Albanci su minirali pruge, postavili bombe i poslali policiju na prelaz." Nekoliko trenutaka tišine. Čak ni novinari ovoga puta nisu imali pitanja.

"Put se najverovatnije neće nastaviti, a premijer Aleksandar Vučić sazvao je hitnu konferenciju na kojoj će sve biti objašnjeno", saopštavaju srpski zvaničnici.

Vraćamo se u voz, putnicima koji su krenuli redovnom linijom saopšteno je da spakuju stvari jer će uskoro stići autobusi po njih. Čekamo dva i po sata, a onda stiže saopštenje da se ipak vraćamo za Beograd. Svi smo znali šta se dogodilo, ali niko više o tome nije želeo da govori. Vratili smo se na početak.

Beogradska železnička stanica u 4:15 na -5 stepeni. Predstavnici sedme sile su se ćutke iskrcavali, a onda je neko upitao: "Šta je bilo sa onom malom devojčicom koja je putovala sa bakom?". Dete se sve vreme veselilo putovanju, razgovaralo sa svima. Čak se nije ni uplašila kada su se svi stariji oko nje smrzli. Ustvari, samo ona nije imala komentar na ono što se dogodilo. Šta zna dete šta je panika, spakuje se i putuje. Vreme je na njenoj strani i sigurno neće čekati 18 godina da bi krenula na ovo putovanje. Stići će ona mnogo brže nego što su se nadali svi oni koji su nam tog dana zapretili.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.