Putevi na severu sada odblokirani

Izvor: B92, 08.Sep.2011, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putevi na severu sada odblokirani

Zvečan, Zubin Potok -- Na severu Kosova nešto oko 12h odblokirani su svi putevi na severu Kosova, pošto je Euleks policija završila operaciju koju je imala na području Zubinog Potoka.

Euleks policija se u koloni u pedesetak vozila vratila u južni deo Kosovske Mitrovice, a lokalni Srbi su uklonili blokade koje su držali oko jednog sata.

Policija Euleksa uz podršku Kfora nastavila je jutros sprovođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istrage mesta na kome je ubijen pripadnik specijalne jedinice kosovske policije kod Zubinog Potoka krajem jula.

Sve puteve na severu Kosova su blokirali oko 11 sati lokalni Srbi, što je bila reakcija na potez Euleks policije koja je vozilima blokirala magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribariće u mestu Zupče.

Iako su blokade sada uklonjene, u Zupču su i dalje pored magistralnog puta lokalni Srbi, ali i vojnici Kfora u nekoliko vozila.

Kfor je takođe i na sporednim putevima u ovoj varošici na severu Kosova.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je Tanjugu da su se građani samoinicijativno organizovali kada su postavili blokade na svim putnim pravcima na severu Kosova.

Situacija u ovom delu Kosova je mirna, ali napeta.

Euleks: Istraga ubistva

Ekipe Euleksa pretražuju teren u Zubinom Potoku u okviru istrage o ubistvu kosovskog policajca 26. jula, javio je danas KIM radio.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević kazala je za taj radio da je akcija počela rano jutros i da će put Zubin Potok – Zupče privremeno biti zatvoren.

"Nastavljamo sa istragom na putu između Zubinog Potoka i Zupča. Ova istraga 'mesta zločina' je u vezi sa ubistvom pripadnika Kosovske policije 26. jula", rekla je ona.

Prema njenim rečima, dok traje akcija preporučuje se da građani koriste alternativne putne pravce.

Srbi sa severa Kosova nekoliko puta su tokom poslednjih 48 sati postavljali i uklanjali barikade na lokalnim putevima.

Najpre je u noći između utorka i srede šljunkom i kamenjem blokiran put u mestu Rudare kod Zvečana.

Srbi su to učinili jer su, kako su naveli, imali informacije da će Kosovska elektroenergetska korporacija, uz pomoć policije, preuzeti trafo-stanicu Valač. Pošto se to nije dogodilo, barikada je uklonjena.

U noći između srede i četvrtka bilo je blokirano nekoliko puteva, među kojima i put Kosovska Mitrovica - Zvečan.

Blokada je, nešto pre ponoći, postavljena na izlazu iz Kosovske Mitrovice.

Srbi su taj potez pravdali informacijom da se spremaju hapšenja pojedinih ljudi iz Kosovske Mitrovice.

Međutim, akcije kosovske policije nije bilo, pa je blokada uklonjena jutros oko pet sati.

U Kosovskoj Mitrovici je vidljivo prisustvo pripadnika Kosovske policije, situacija je mirna, ali napeta.

Protest pravosuđa

Radnici srpskog pravosuđa jutros su na protestu u severnom delu Kosovske Mitrovice upozorili da je Euleks "izašao iz okvira statusa neutralnosti i uveo u upotrebu krivično zakonodavstvo takozvane kosovske republike i kosovske pečate".

Viši javni tužilac Milan Bigović izjavio je na jutrošnjem okupljanju da je Euleks unazad dva meseca počeo da primenjuje kosovske zakone, koje je donela kosovska skupština, nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti te pokrajne.

On je dodao da Euleks svoja akta overava pečatima takozvane "Republike Kosovo".

Bigović je podsetio da je sa srpskom zajednicom i Beogradom 2008. godine postignut dogovor da se primenjuju privremeni zakoni UNMNIK-a, a ne kosovski.

"To je neprihvatljivo i mi ćemo se i dalje okupljat, jer Euleks izlazi iz okvira statusa neutralnosti prihvatajuću kosovske zakone", rekao je Bigović.

On je naveo da se radnici pravosuđa, među kojima su sudije, tužioci i administracija, mirnim protestnim okupljanjem bore za legitimna prava i istovremeno za ostanak srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

"Ako se desi da ovde zažive kosovske institucije, onda će Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok biti u situaciji da budu etnički očišćeni, kao što su to danas Peć, Priština, Gnjilane i drugi gradovi na Kosovu", upozorio je Bigović.

On je ocenio da na severu Kosova ima mnogo manje kriminala nego u ostalim delovima pokrajne, a naročito u Prištini, koja je "leglo kriminala".

Bigović je rekao da su izjave kosovskog premijera, koji pod maskom borbe protiv kriminala želi da instalira kosovske institucije na severu pokrajne, licemerne.

Protestno okupljanje radnika srpskog pravosuđa je proteklo mirno, a na ulaznoj kapiji prema sudu i policijskoj stanici bili su kosovski policajci.

Zgradu suda obezbeđuju pripadnici kosovske i Euleks policije, a na ogradi je i dalje znak UN.

Sud u Kosovskoj Mitrovici, u kojem trenutno rade samo međunarodne sudije i tužioci, ponovo je počeo da radi krajem 2008. godine nakon što je više od sedam i po meseci bio zatvoren, posle samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Sud je bio zatvoren nakon što su se ispred zgrade suda sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba.

Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.