Put ne ulazi u zaštičenu zonu manastira Visoki Dečani

Izvor: B92, 27.Maj.2018, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Put ne ulazi u zaštičenu zonu manastira Visoki Dečani"

Priština -- Put Dečani Plav ne ulazi u deo zaštićene zone oko manastira Visoki Dečani, izjavio je ministar infrastrukture Kosova Palj Ljekaj.

On je dodao da će kosovska vlada poštovati zakone i neće graditi puteve u zaštićenim zonama. Ljekaj je to rekao prilikom obilaska radova.

I gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj je rekao da je ta opština spremna da spreči izgradnju puteva oko zaštićene zone. Dodao je da je zajedno sa ministrom infrastrukture, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvida u dokumentaciju zaključio da trasa puta ne ulazi u tu zonu.

Nakon reakcije Eparhije raško prizrenske i podrške koju su tom zahtevu dali šefica kancelarije EU na Kosovu i američki ambasador, radovi na spornom delu puta su obustavljeni.

Eparhija raško prizrenska saopštila je da je kosovsko ministarstvo započelo radove uprkos tome što je, prema kosovskom zakonu o specijalnim zaštićenim zonama, najstrože zabranjena izgradnja tranzitnih puteva kroz zone najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika medju kojima je i manastir Visoki Dečani, koji je pod zaštitom Uneska.

Prema saopštenju, tabla sa nazivom projekta postavljena je na 400 metara od manastira, a na putu su teške mašine i bageri.

Episkop Teodosije o tome je obavestio predstavnike Evropske unije, OEBS-a i KFOR-a, a zaštićenu zonu su posetili i predstavnici OEBS-ovog monitoring tima i evidentirali štetu koja se nanosi radom bagera i uništavanjem prirodne sredine prostora koji, pored toga što je zaštićena zona, pripada i Nacionalnom parku Prokletije.

Timovi Kancelarije EU na Kosovu i OEBS-a koji čine Komisiju za specijalne zone, kao i predstavnici zemalja Kvinte, čvrstog su stava da je gradnja tog magistralnog puta protivzakonita i da nanosi štetu Kosovu, poručili su iz eparhije, navodeći da su medjunarondi predstavnici taj stav više puta ponovili kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar: Put ne ulazi u zaštičenu zonu manastira Visoki Dečani

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2018

Put Dečani Plav ne ulazi u deo zaštićene zone oko manastira Visoki Dečani, izjavio je večeras ministar infrastrukture Kosova Palj Ljekaj i dodao da će Vlada Kosova poštovati zakone i neće graditi puteve u zaštićenim zonama.Ljekaj je to rekao prilikom obilaska radova...I gradonačelnik Dečana...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.