Izvor: N1 televizija, 08.Sep.2017, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo konsultacije u Beogradu, pa konstituisanje vlade Kosova

Vanredna sednica za izbor nove Vlade Kosova održaće se u subotu u 16 časova na zahtev 45 poslanika, odlučeno je na sastanku predsedništva Skupštine Kosova. Predstavnici Srpske liste pre konstituisanja vlade imaju konsultacije u Beogradu.

Izvor: N1

Skupština Kosova, tri meseca posle izbora, u četvrtak je konačno konstituisana, a predsednik Kosova Hašim Tači mandat za sastavljanje nove vlade dao je Ramušu Haradinaju.

Predstavnici Srpske liste dolaze >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u subotu u Beograd , a sa predsednikom Kancelarije za Kosovo Markom Đurićem, razgovaraće o kadroviskim rešenjima za novi sastav Vlade Kosova.

Kako je u četvrtak najalvjeno u Prištini, pored mesta zamenika predsednika Skupštine, Srpska lista bi u novoj vladi trebalo da dobije ministarstva za lokalnu samoupravu, poljoprovredu i povratak.

Mandatar Ramuš Haradinaj, kako Beta saznaje, još nema imena svih ministara, a prema saznanjima RTK 2, srpski ministri u Vladi Kosova bi trebalo da budu Dalibor Jeftić, Ivan Teodosijević i Nenad Rikalo.

Struktura parlamentarne većine, posmatrače u Prištini navodi na opreznost kada govore o tome koliko će Srpska lista moći da utiče na funkcionisanje Haradinajeve vlade.

Ova opreznost se objašnjava činjenicom da je srpski politički blok na Kosovu po prvi put, od kako učestvuje u radu kosovskih institucija, obezbedio većinu bez koje ne bi bilo moguće najaviti izbor nove kosovske vlade. Ako Ramuš Haradinaj bude izabran za premijera, po prvi put će vladajuća koalicija zavisiti od glasova srpskih poslanika, posebno kada se imaju u vidu velika pitanja kao što su Asocijacija srpskih opština ili formiranje kosovske vojske.

Među analitičarima ima i onih koji smatraju da povodom osetljivih pitanja, kao što je formiranje Asocijacija srpskih opština, Srpska lista neće moći da ucenjuje svoje koalicione partnere.

"Što se najosetljivije tačke tiče, to jest Asocijacije srpskih opština, to je pitanje koje će ova vlada naravno završiti, ali u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova. Ne verujem da će biti ijednog ministra ili premijera koji će imati smelost da krši Ustav, jer to podrazumeva i ugrožavanje karjiere i druge probleme. Srpska lista izgleda kao tigar, ali to je tigar od papira", kaže analitičar Astrit Gaši.

Izbori na Kosovu održani su 11. juna, a takozvana "ratna koalicija" većinu je obezbedila posle mukotrpnih pregovora glasovima poslanika stranke Bedžeta Pacolija i manjina, uključujući i Srpsku listu.

Pred Ramušom Haradinajem je da nađe rešenje za ključna politička pitanja na Kosovu - ispunjavanje dogovora iz Brisela, uključujući formiranje Zaednice srpskih opština, kao i pitanje formiranja Vojske Kosova. Pri tom, Haradinaj i njegova vlada će imati dodatno opterećenje u činjenici da imaju tanku većinu u parlamentu, od svega dva poslanička glasa i snažnu opoziciju koju čine poslanici pokreta Samoopredeljenje, Demokratskog saveza Kosova i manjih političkih grupa okupljenih oko te dve partije.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.