Protest u Prištini, napadnuta ekipa RTS-a

Izvor: Radio 021, 24.Jan.2015, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Prištini, napadnuta ekipa RTS-a

Više hiljada Albanaca demonstriralo je u centru Prištine, zahtevajući smenu kosovskog ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, zbog toga što je napadače autobusa sa raseljenim Srbima za Božić u Đakovici nazvao divljacima.

Demonstranti su zatražili od kosovskog premijera da smeni Jablanovića ili da podnese ostavku, javlja dopisnik RTS-a. Demonstranti su nosili i transparent "Trepča je naša", zbog odluke vlade da povuče odluku o preimenovanju "Trepče" u javno preduzeće.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Istaknute su bile i zastave koje simbolizuju tzv. "Veliku Albaniju", identične zastavi razvijenoj tokom utakmice Srbija–Albanija u Beogradu.

Kosovska policija upotrebila je suzavac i privela nekoliko učesnika današnjeg protesta u Prištini, a 19 policajaca i dva demonstranta su povređena.

Kako su naveli izvori iz policije, privedeni su nasilni demonstranti koji su gađali kamenjem zgradu prištinske Vlade, ali i policajce koji su obezbeđivali skup. Demonstracije su organizovali Pokret "Samoopredeljenje" i Udruženje "Poziv majki" u Đakovici.

Lider Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti zatražio je od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedeljka u 16 časova razreši aktuelnog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića. Pre početka demonstracija, na zidovima dvorišta pravoslavne crkve u Đakovici ispisan je grafit "Oslobodilačke vojske Kosova".

Tokom protesta demonstranti su pokušali fizički da se obračunaju sa snimateljima i novinarima RTS-a i redakcije RTK2. Nekoliko demonstranata je kamenicama gađalo zgradu vlade  i razbilo prozorska stakla.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.