Pronađena deseta žrtva lavine

Izvor: RTS, 14.Feb.2012, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena deseta žrtva lavine

Nastavljena potraga za čovekom koga je lavina zatrpala kod Perućca. Žandarmerija razbija led. Put Vranje–Vlase–Leskovac ponovo prohodan. Pronađena deseta žrtva lavine u selu Restelica na Kosovu.

14.12 - Spasioci pronašli telo desete žrtve u Restelici, prenose prištinski mediji.

13.51 - Spasilačke ekipe i meštani sela Manojlica u opštini Svrljig probili se do Gordane Milosavljević (74), koja sama živi na periferiji tog sela, kako bi joj pružili pomoć, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Tanjug.

12.11 - Elektroenergetska situacija u Srbiji je poboljšana, ali i dalje postoje problemi zbog veoma loše hidrološke situacije i teškoća sa isporukom mazuta, kažu u EPS-u i apeluju na štednju.

12.07 - Osposobljen regionalni putni pravac Vranje–Vlase–Leskovac koji je bio zatrpan lavinom.

10.53 - Spasilačke ekipe lome led na Perućcu da bi ronioci nastavili potragu za Momčilom Nikolićem, rekao Predrag Marić.

9.31 - Oko 800 domaćinstava u Arilju i 200 u Prijepolju bez struje zbog kvara na dalekovodima, rekao rukovodilac sektora za upravljanje u "Elektrodistribuciji Užice" Dušan Šunjevarić.

Iako je temperatura nešto viša nego prošle sedmice, problemi spasilaca koji pokušavaju da dođu do zavejanih se ne smanjuju. Do sada je spaseno 255 osoba. Smetovi u mnogim selima u Srbiji su visoki, a lavine ugrožavaju bezbednost ljudi i prohodnost puteva. Od smrzavanja do sada umrlo 20 osoba, 10 osoba izgubilo život u lavini na Kosmetu.

Ministarstvo rada i socijalne politike uplatilo je 8,3 miliona dinara na račune 16 opština u Srbiji, koje su zahtevale interventnu pomoć.

Kako je saopštilo Ministarstvo, pomoć je upućena opštinama Majdanpek, Vlasotince, Trgovište, Tutin, Medvedja, Negotin, Kosjerić, Priboj, Ivanjica, Bajina Bašta, Bor, Novi Pazar, Prijepolje, Nova Varoš, Kuršumlija i Sjenica.

Pomoć je namenjena najugroženijim kategorijama stanovništva u uslovima vanredne situacije, izazvane snežnim padavinama i niskim temperaturama. Novčana pomoć Ministarstva rada i socijalne politike biće korišćena za nabavku paketa hrane i ogreva građanima tih opština.

Nastavljena je potraga za čovekom koga je snežna lavina zatrpala na putu Rastište-Perućac. Pripadnici Žandarmerije od jutros razbijaju led koji je na jezeru Perućac debljine do metar i po, kako bi ronioci mogli da obave pretragu.

Sumnja se da je lavina odvukla Nikolića u jezero koje je udaljeno 30 metara od mesta obrušavanja lavine, rekao je Tanjugu načelnik Štaba za vanredne situacije Zlatiborskog okruga Zoran Milojević.

Načelnica Policijske uprave Užice Dragica Jevtović rekla je ranije da ronilačke ekipe neće napustiti teren dok se ne pretraži deo gde bi eventualno moglo da bude telo.  

Spasioci su uz pomoć mehanizacije i meštana juče pretražili ceo kopneni deo i sneg je raščišćen, ali muškarac nije pronađen. Njegova supruga i dvoje dece evakuisani su nepovređeni pre dva dana sa mesta nesreće.

Spasilačke ekipe tragaju i za osobom koja je ranije nestala na području Medveđe. Nastavljena je evakuacija zavejanih građana iz drugih područja, a spasilačke ekipe dopremaju pomoć najugroženijima.

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić kaže da u toku dana neće biti padavina i da se očekuje mnogo veći učinak mehanizacije i da je više od 200 mašina upućeno u ugrožena područja.

Marić je rekao da se razmatra dodatna pomoć u nafti za ugrožena područja i da će se u naredna dva do tri dana ta pomoć realizovati.

Prohodan put kod Vranja

Od prvog velikog snega u Srbiji početkom januara, problemi spasilaca samo se smenjuju. Sinoć je snežna lavina koja se obrušila na put, čitav poljanički kraj sa oko 15.000 stanovnika odsekla od Vranja.

Ekipe Preduzeća za puteve u Vranju osposobile su za saobraćaj regionalni put Vranje–Vlase–Leskovac koji je bio zatrpan lavinom, rekao je glavni inženjer u tom preduzeću Ljubiša Simić.

"Sinoć smo, posle 12 sati rada, teškim mašinama uspeli da na tri lokacije saniramo posledice snežne lavine na ovom putnom pravcu i tako smo stvorili uslove da jutros krene autobus prema Vlasu i Golemom Selu", rekao je Simić.

On je objasnio da nije reč samo o lavini u selu Dobrejance, kako se pretpostavljalo, već o tri lokacije u rasponu od devet kilometara na nepristupačnom terenu, na kome su olujni vetrovi prethodnih dana naneli ogromne količine snega.

"Na te tri lokacije lavina je zatrpala 330 metara magistralnog puta, a mi smo juče ceo dan sa te tri lokacije uklonili oko 1.150 kubnih metara snega", objasnio je Simić.

U borbu protiv nevremena i spasavanje zavejanih uključili su se i alpinisti, članovi džip tima, ali i svako ko opremom ili svojom snagom može da pomogne. Ipak, ni tako udruženi ne uspevaju da dođu do nekoliko desetina hiljada zavejanih koji su i dalje odsečeni od sveta.

Lavina koja se pre nekoliko dana obrušila na kuće u goranskom selu Restelice odnela je 10 života. Preživela je samo petogodišnja Asmira Reka.

Po nalogu predsednika Srbije Borisa Tadića, Narodna kancelarija predsednika Republike pomagaće devojčici. Narodna kancelarija će Asmiru stipendirati do njene 18 godine, rečeno je sinoć Tanjugu u kabinetu predsednika republike.

U Smederevu je juče uspešno izvedena akcija dopreme hrane za 13 mornara na srpskom i ukrajinskom brodu na ledom okovanom Dunavu.

Akcija dopremanja hrane helikopterom trajala je kratko, taman toliko da se dostave potrepštine dvojici mornara JRB-a koju su na Dunavu osam dana. Oni su juče uputili apel za pomoć i zatražili da im se dostavi hrana.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pronadjena deseta žrtva u Restelici

Izvor: Beta, 14.Feb.2012

PRIŠTINA, 14. februara 2012. (Beta) - Policija Kosova potvrdila je u utorak da su spasilačke ekipe u selu Restelica na jugu Kosova uspele da pronadju desetu, poslednju žrtvu lavine koja se u subotu obrušila n.

Nastavak na Beta...

PRONAĐENO TELO DESETE ŽRTVE U RESTELICI

Izvor: Kurir, 14.Feb.2012

RESTELICA - Spasioci su pronašli telo desete žrtve u Restelici, dvadesetogodišnjeg Seldina Reke, prenose prištinski mediji...RESTELICA - Spasioci su danaspronašli telo desete žrtve u Restelici, dvadesetogodišnjeg Seldina Reke, prenose prištinski mediji.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.