Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2017, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promovisane knjige Ostoje Đukića i Slavena Kneževića

KOTOR VAROŠ - Večeras su u restoranu SŠC „Nikola Tesla“ u Kotor Varošu, promovisane knjige „Filosofska misao Kine od sinova neba do zmajeva našeg doba“, Ostoje Đukića i „Kako su srušili Jugoslaviju: Od 14-og kongresa SKJ do proglašenja nezavisnosti Kosova“, autora Slavena Kneževića.

Prisutnima su se obratili akademik prof. dr Rajko Kuzmanović, načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan,  u ime izdavača, urednik „Čelinačkih novina“ i predsjednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << SPKD „Prosvjeta“ Čelinac, Borislav Maksimović.

U ime organizatora prisutne je pozdravila i  direktorica „Narodne biblioteke“ Kotor Varoš, Bojana Vasić.

Monografska studija autora prof. dr Ostoje Đukića naslovljena „Filosofska misao Kine od sinova neba do zmajeva našeg doba, obuhvata 1616 stranica i međusobno povezana 56 poglavlja, pri čemu svako poglavlje počinje izrekom, odlomkom pjesme pa i samom pjesmom.

„U ovoj knjizi nalazi se  različita izvorna građa: izreke, pjesme, putopisi, kineski jezik, biografija značajnih drevnih i savremenih autora, originalni naučni radovi i kratak rječnik osnovnih termina. Glavna namjera im je omogućiti svestranije razumijevanje nastanka, razvoja i tumačenja kineske filozofije“, izjavio je autor ove knjige, Ostoja Đukić.

Recenzent prof. dr Ljuban Bajić je istakao da je autor nastojao da na svestran, ubjedljiv i studiozan način uđe u sve tokove, dileme i izazove pred kojima se nalazila kineska filozofska misao.

„Sa knjigama kao što je ova Đukićeva, bogati se i širi filozofsko znanje i približuju filozofije Istoka i Zapada“, rekao je Bajić.

Djelo, autora Slavena Kneževića „Kako su srušili Jugoslaviju:  Od 14-og kongresa SKJ do proglašenja nezavisnosti Kosova“,prikazuje  hronološki i isorijski izuzetno komplikovanu genezu političkih događaja koji su rezultirali dezintegracijom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

„Ovim djelom pokušavam čitaocima dati decidna objašnjenja i obrazloženja za ekonomske, političke i vojne događaje koji su obilježili početak jugoslovenske krize, internacionalizaciju sukoba, secesiju republika te stvaranje paradržavnih struktura u jugoslovenskim republikama u XXI vijeku uz sasvim relevantne dokaze koji su priloženi u formi dokumenata. U ovoj knjizi su takođe sadržane i rekonstrukcije mnogih događaja obavijenih velom misterije sve do danas“, rekao je Slaven Knežević.

Prema riječima recenzenta, magistra ekonomskih nauka Đure Krčića ova knjiga je“ krunski svjedok“ svih događaja koji su obilježili nasilni raspad zajedničke države i kao takva ima neograničenu vrijednost.

„Zasigurno je da će se javiti potreba za štampom nekoliko novih izdanja imajući u vidu tematiku, značaj, posebnost i specifičnost ove knjige“, rekao je Krčić.

O promovisanim djelima govorili su i magistar Momčilo Spasojević kao i prof. dr Pejo Đurašinović.

Bojana Vasic, direktor JU Narodne biblioteke KV je kazala da je velika stvar da se veceras u ovom gradu odrzava promocija dvije knjige, ciji su autori rodjeni kotorvarosani.

"Obje knjige su impozanta djela, koja moze citati i domacica, i student ali i filozofi, politicari i svi oni koje zanima ova tematika', rekla je Vasiceva.

Promocija knjiga  održana je u organizaciji „Narodne biblioteke“, Javne ustanove „Centar za kulturu, sport i informisanje" i SPKD "Prosvjeta" Kotor Varoša.                                                                                                                                                                                                                                                                       
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.