Promocija knjige Maga Magazinović u Srpskom narodnom pozorištu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2019, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija knjige "Maga Magazinović" u Srpskom narodnom pozorištu

Promocija knjige "Maga Magazinović: moderna igra umesto doktorata iz filozofije" autorke dr Vere Obradović Ljubinković, biće održana u SNP-u, u četvrtak, 12. decembra, u donjem foajeu scene "Pera Dobrinović", u podne. 

O knjizi će govoriti: prof. dr Svenka Savić, prof. dr Vesna Krčmar, prof. mr Andrijana Videnović (prodekanka Dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici), dr Ana Vuković, Iva Ignjatović (baletska igračica NP Beograd i članica predsedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << UBUS-a) i autorka. Monografija predstavlja značajan doprinos u više oblasti: istoriji i teoriji moderne igre u Srbiji, rodnim studijama, kulturnoj istoriji, filozofiji i psihologiji umetnosti.

Promocija je organizovana u okviru obeležavanja 70 godina od osnivanja Baleta Srpskog narodnog pozorišta.

Maga Magazinović (1882-1968) bila je ličnost sa mnogo darova i mnogo znanja, pa su se i njeni angažmani razvijali u više pravaca: po vokaciji koreografkinja i profesorka filozofije, velika reformatorka u oblasti moderne igre, doprinosila je kao novinarka, teoretičarka, pisac, a umetničku igru je promišljala, tretirala i analizirala kao jezik skrivenih suština.

Autorka dr Vera Obradović Ljubinković, profesorka na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini – sa privremenim sedištem u Zvečanu, tokom svog dugogodišnjeg naučnog i umetničkog istraživanja nastanka i razvoja moderne umetničke igre u našoj sredini, proučavala je i umetnički doprinos Mage Magazinović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.