Profesori ustavnog prava:Vučić ima legitimitet za pregovore i o razgraničenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2019, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesori ustavnog prava:Vučić ima legitimitet za pregovore i o razgraničenju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima legitimitet da pregovara o mogućim rešenjima kosovskog problema, smatra profesor Ustavnog prava Vladan Petrov.

"Apsolutno nema nikakvih razloga da se sumnja u ustavnost Vučićevog postupanja", rekao je profesor Petrov, komentarišući optužbe opozicije da predsednik time što razgovara o mogućim rešenjima kosovskog problema, pa tako i o eventualnom razgraničenju, krši Ustav.

Petrov ističe da predsednik Republike po Ustavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izražava državno jedinstvo i izabran je neposredno.

"To su dve važne stavke. Ne može se samo govoriti o onim konkretnim ustavnim ovlašćenjima koja su navedena u Ustavu, nego i tome da imate jednu figuru koja je na neki način eksponent države kao takve. On je taj koji predstavlja državu, ne samo iznutra, nego i spolja", rekao je Petrov za Tanjug.

Dodaje da je drugo pitanje da li neko ima mandat da pregovora o nečemu što u Ustavu nije zapisano, a to su politički pregovori.

Petrov istovremeno skreće pažnju da će politički pregovori o rešenju, ako do toga dođe, biti okončani u pravno validnoj proceduri, koja će podrazumevati promenu Ustava, te da će se građani svakako pitati o onome što eventualno bude dogovoreno.

"Vrlo je lako napadati onog koji je najistureniji, a demokratski legitimisani predsednik je uvek takav, i to mnogo više od drugih nosilaca javnih funkcija. To nije ništa novo", kaže Petrov.

On podseća da je opozicija često kritikovala i Tomislava Nikolića dok je bio predsednik Republike da povređuje Ustav, a koji se, po njegovoj oceni, zaista trudio da svojim postupanjima ne ide ka nečemu što bi bila granica ustavnosti.

"Lako je optuživati kada znate da niste odgovorni za optužbe", kaže Petrov i dodaje da onaj ko nosi teret države mora da radi ono što smatra da je u interesu naroda i države, a ne pojedinih opozicionih političara, pa ni stručnjaka za ustavno pravo.

Na pitanje da li se može zaključiti da je predlog opozicije oko Saveza za Srbiju za rešavanje problema KiM "status kvo", budući da se u javnim istupima deo protivi razgraničenju, a da u Sporazumu sa narodom nema stava kako vide rešenje za kosovski problem, Petrov kaže da je reč o različitim stavovima političara.

"Nisam pročitao tekst sporazuma, ne zato što ga bagatelišem, nego prosto nisam pročitao. Oni koji su sastavili tekst imaju različite stavove u pogledu ključnih pitanja, odnosa prema KiM i evropskim integracijama", rekao je Petrov.

Ocenjuje da se opozicija, ne prvi put, usredsredila na ličnost čoveka kome se daju "nadčovečanske sposobnosti", kao da zaista sve zavisi od jednog čoveka, a ne od stavova i ideja.

"Treba reći građanima Srbije šta je to novo što oni nude, a to podrazumeva i kako vide rešenje kosmetskog pitanja, kao i dalji odnos prema evropskim integracijama", poručio je on.

Pošto stavova o tim ključnim pitanjima nema, postavlja se, kaže, pitanje da li uopšte ima nekakve politike u istupanjima onih koji se ne mogu nazvati opozcijom u pravom smislu te reči.

Simović:Konačno rešenje krajnju formu treba da dobije na referendumu, i u postupku promene Ustava

Kosovsko pitanje je otvoreno i treba ga rešavati, a najprimerenije je i najnormalnije da pregovara onaj ko ima najsnažniji politički legitimitet, a to je predsednik Srbije, kako bi dogovor, kada bude postignut, mogao da bude i primenjen, smatra profesor Ustavnog prava Darko Simović.

"Pregovori su samo jedna faza u postizanju konačnog rešenja, koje krajnju formu treba da dobije na referendumu, i u postupku promene Ustava. Ovo je tek inicijalna faza, faza traženja rešenja i najprimerenije je da je vodi političar sa najvišim legitimitetom, predsednik države, koji oličava državno jedinstvo. Primereno je da on učestvuje u pregovorima i traženju nekog mogućeg rešenja", kaže Simović komentaršući kritike jednog dela opozicije da predsednik Srbije time što razgovara o mogućim rešenjima kosovskog problema, pa tako i o eventualnom razgraničenju, krši Ustav.

Simović navodi da Ustav koji sada imamo nije odgovarao stvarnosti ni 2006. godine, a sada još manje odgovara faktičkom stanju na Kosovu i Metohiji.

On kaže da tako, s jedne strane imamo ignorisanje stvarnosti i življenje u iluzijama, a sa druge - traženje nekog rešenja koje bi bilo održivo i koje bi moglo da se uskladi sa faktičkim stanjem na terenu.

"Inicijativa za traženjem rešenja nije isto što i postizanje konačnog rešenja, već traganje za njim. Razgovori i pregovori treba da rezultiraju mogućim rešenjima i eventualno pravnom tehnikom kako bi se to kasnije uobličilo", kaže Simović, profesor na Kriminalističko-policijskom univerzitetu.

On dodaje i da je kosovsko pitanje "vruć krompir", da ga je najlakše ignorisati, ne pominjati i, na kraju krajeva, održavati iluziju da je Kosovo deo Srbije.

"A održavanje status kvo, je praktično faktička nezavisnost Kosova", zaključuje on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.