Prodaju kuće i odlaze sa Kosova

Izvor: B92, 21.Jun.2015, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaju kuće i odlaze sa Kosova

Zbog teskih uslova zivota, Srbi na Kosovu i Metohiji sve cesce se odlucuju da prodaju svoja imanja.

Nagla prodaja zemlje krenula je u Novom Brdu gde kosovski Albanci od Srba otkupljuju imanja za 25 evra po aru.

Masovna prodaja imanja počela je pre nekoliko godina.

Jedan od razloga prodaje zemlje je, kako kažu žitelji Novog Brda, što nema posla.

Omladine je sve manje, napuštaju kuće u potrazi za boljim zivotom.

"Ne odlaze u inostrantvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već u centralnu Srbiju. Zemlja se masovono prodaje, džaba, poklanje se. Zasto se prodaje? Zbog nemaštine, šta drugo da ti kazem", priča jedan od meštana.

Nadležni u opstini Novo Brdo apeluju da se prodaja zemlje zaustavi.

"Nisam mogao da verujem kada sam čuo da je neko prodao zemlju za 25 evra po aru. Jedan hektar se proda za 2.500 evra. To je više poklon nego što je prodaja", kaže Stojan Stanoijevic iz Opštine Novo Brdo.

Svetislav Ivanović, gradonačelnik kosovske Opstine Novo Brdo kaže da celokupnu svoju imovinu meštani prodaju zbog toga što nigde ne rade.

"Po meni to nije neki jak razlog. I naši stari su teško živeli, bez posla, ali su i kupovali zemlju, nisu je prodavali", kaže Ivanović.

Život u nemaštini ne pogađa samo Srbe, žale se i Albanci.

"Plata je 290 evra. Porodica od toga ne može da preživi. Ja imam sedmoro dece, pomažu mi braća iz inostranstva, inaće ne bih mogao da preživim ni pet dana", kaže Rahman Maholi.

Novo Brdo je jedna od nasjiromašnijih opština na Kosovu. Kako bi pomogli stanovništvu Organizacija "Majka Devet Jugovica" i Eparhija raško prizrenska pokrenuli su rad narodne kuhinje, ali ni to nije bilo dovoljno da se narod odavde ne seli i prodaje imovinu.

"U Srbiji neko od svojih usta odvaja da nama bude dobro, da nama da određenu količinu novca, ali nažalost mi to ne poštujemo. Mi to ne cenimo", kaže Stanojević.

Teritorijalno opstina Novo Brdo je najveca srspka opština na Kosovu. Do pre nekoliko godina 90 odsto zemlje je bilo u vlasnitvu Srba.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Masovno prodaju kuće i odlaze sa Kosova

Izvor: Radio 021, 21.Jun.2015

Zbog teških uslova života, Srbi na Kosovu i Metohiji sve češće se odlučuju da prodaju svoja imanja...Nagla prodaja zemlje krenula je u Novom Brdu gde kosovski Albanci od Srba otkupljuju imanja za 25 evra po aru. Masovna prodaja imanja počela je pre nekoliko godina...Jedan od razloga prodaje zemlje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.