Prizren - grad u kome svaki kamen odiše istorijom, integralni deo kulturne baštine Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2022, 11:01

Prizren - grad u kome svaki kamen odiše istorijom, integralni deo kulturne baštine Evrope

Srpsko srednjovekovno nasleđe u na Kosovu i Metohiji predstavlja integralni deo kulturne baštine Evrope. U Prizrenu, gradu muzeju na obodu Metohije, zvona srednjovekovnih vladarskih i vlastelnskih zadužbina svedoče trajanje Srba u tom delu Balkana, a danas i njihovu odlučnost u opstanak.

Eparhija raško-prizrenska prvi put se pominje u Hrisovulji vizantijskog cara Vasilija Drugog 1019, kada je ušla u sasastav Ohridske arhiepiskopije. Njeno sedište i danas je u Dušanovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << carskom Prizrenu.

Prizren je grad gde svaki kamen odiše višestoletnim molitvama i liturgijskim pojanjem iz deset Nemanjićkih i drugih zadužbina. Lepotom arhitekture i živopisa zadivljuje crkva Bogorodice Ljeviške. Zadužbina kralja Milutina iz 14. stoleća, deo je istorije i kulture sveta.

„Bogorodica Ljeviška je naša Sikstinska kapela, ne možete je zaboraviti jer ona vas stalno gleda i hrani i govori 'da ja sam ta duhovnost, ja sam ta umetnost'“, kaže Živojin Rakočević, književnik i novinar.

Zadužbina cara Dušana Silnog, Sveti Arhanđeli odredište je Srba pravoslavaca.

„Preporučila bih svima da dođu da jednostavno osete ovaj mir, ovu toplinu u duši. Ono što mi imamo ovde na Kosovu i Metohiji, ja mislim da retko ko ima bilo gde u svetu“, navodi Lola Milenković, turistkinja iz Beograda.

„Ove svetinje koje smo nasledili od naših slavnih zadužbinara, potrebno je očuvati i za buduća pokolenja. Molitva u ovim hramovima nije prekidana kroz čitavu istoriju. I danas se čuje pojanje bogoslova i u Bogorodici Ljeviškoj i u Sabornom hramu Svetog Đorđa, i u Svetog Spasa zadužbini Mladena Vladisavljevića iz 14. veka“, naglašava Jovan Radić, profesor na Bogosloviji „Svetih Kirila i Metodija“ u Prizrenu.

„U Prizrenu, Bogoslovija naša, đaci kada poju u crkvi to mi daje nadu, u duši sam sva ispunjena“, kaže Vesna Stanković iz Prizrena.

Žiteljem multikulturalnog Prizrena smatrao se onaj koji je govorio srpski, turski i albanski. Danas je ovo grad u kome živi šezdesetak Srba, do dolaska Misije Ujedinjenih nacija bilo ih je više od 12 hiljada.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.