Prištinski mediji: Ukidanje taksi – samo je pitanje dana

Izvor: RTS, 21.Feb.2020, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prištinski mediji: Ukidanje taksi – samo je pitanje dana

Odluka o uklanjanju takse od 100 odsto na srpske proizvode u Prištini se očekuje narednih dana, dok zamena reciprocitetom i dalje ostaje znak pitanja, prenose prištinski mediji.
Dok aktuelni premijer Aljbin Kurti obećava da će porez zameniti reciprocitetom, američki ambasador u Prištini Filip Kosnet ponovio je zahtev njegove zemlje da kosovska vlada ukine taksu bez uslova.

Kurti i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dalje insistira da se stopostotni porez na srpsku robu zameni principom reciprociteta. To ne podržava međunarodna zajednica, posebno SAD, koje stalno pozivaju trenutnu vladu da taksa bude bezuslovno ukinuta.
Politički analitičari, koji ističu da će taksa biti ubrzo ukinuta, nisu optimistični da bi reciprocitet mogao da bude uspostavljen usled međunarodnog pritiska.
Oni su za list Zeri naveli da svaka akcija koju preduzme Aljbin Kurti mora da bude u skladu sa stavovima kosovskih saveznika.
Procenjuje se da bi uspostavljanje reciprociteta imalo politički, ali ne i ekonomski efekat koji je imala taksa, jer i reciprocitet, može da bude prepreka obnavljanja procesa dijaloga između Prištine i Beograda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.