Prištinske mere za prilagođavanje Srba na nezavisnost

Izvor: S media, 26.Jun.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prištinske mere za prilagođavanje Srba na nezavisnost

Kosovska vlada i Međunarodna civilna kancelarija planiraju da na severu Kosova "uspostave normalnost" putem devet mera u različitim oblastima, polazeći od toga da Srbi na severu neće priznati nezavisnost Kosova, ali da će se tome prilagoditi, piše prištinski dnevnik "Koha ditore".

Prištinski mediji: Kosovske vlasti uslovaljavaju Srbiju

Kraj nadgledane nezavisnosti Kosova – Šta će biti sa Srbima?

Petar Miletić za S media: Imaćemo međunarodnu zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i posle kraja nadgledane nezavisnosti

Plan delovanja, u koji je taj list, imao uvid treba da podrži Međunarodna upravljačka grupa na početku jula, kada će se biti doneta odluka o prestanku nadziranja nezavisnosti Kosova, koja će stupiti na snagu u septembru.

Kao konkretan korak, piše dalje taj list, smatra će se otvaranje administrativne kancelarije za sever Mitrovice, dok su planom predviđeni konkretni koraci koji treba da uslede.

Lokalni izbori sa otvorenim listama i sistemom da se predsednik opštine bira na neposrednim izborima i posebno u odnosu na odbornike, investicije u infrastrukturi i stvaranje mogućnosti da u sudu u severnom delu Mitrovice rade Srbi, kosovske sudije, su samo neki od planiranih koraka.

Prema planu, međunarodna zajednica treba da radi na obustavljanju finasiranja paralelnih struktura od strane Srbije i na opštu stabilnost.

U planu piše i da policija treba da bude nezavisna i kompetentna, ali se ne objašnjava šta to znači - da li se radi o profesionalnoj i policiji bez uticaja politike ili o posebnom komandnom lancu za policiju na severu Kosova.

Plan polazi od činjenice da Srbi na severu neće priznati nezavisnost Kosova, ali da će se tome prilagoditi, a u njemu se ističe da je jedan od njegovih ciljeva usredsređivanje na političku adaptaciju građana sa novom realnošću, a ne insistiranje na simboličkom priznanju.

Vlada Kosova, prema planu, treba da se angažuje na širenje vladavine, a ne suvereniteta na severu.

Investicije u infrastrukturi, stvaranje programa zapošljavanja i obezbeđivanje sredstava za početak bavljenja biznisom, neke su od planiranih aktivnosti, a planom se, takođe, predviđa da administrativna kancelarija na severu, koja u suštini ima sve funkcije opštine, treba da bude mnogo angažovanija od kancelarije UNMIK-a i paralelne opštine, kako bi građani shvatili njen značaj, prenosi list.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.