Izvor: RTS, 01.Okt.2020, 01:06

Prištinska administracija zabranila Šarčeviću ulazak na KiM

Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću, koji je u četvrtak trebalo da povodom početka nove akademske godine poseti Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Priština je zabranila je ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.
Ministar Šarčević je za Tanjug kazao da su mu zabranili bez ijednog "pametnog obrazloženja", a da su kao obrazloženje naveli politički događaj na jugu, hapšenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji nemaju veze sa obrazovanjem.

"Već četvrti put dobijam zabranu ulasku na teritoriju Kosova i Metohije od strane administracije u Prištini. I pored toga što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju to dogovorila i što je šef mog kabineta već dole, pre sat vremena su mi javili da to ne mogu da odobre i to bez ijednog pametnog obrazloženja", naveo je Šarčević.
Ministar kaže da je njegova poseta južnoj pokrajini od značaja posebno u uslovima pandemije i posle Vašingtonskog sporazuma kada bi trebalo da se pređe u fazu priznavanja diploma između Srbije i kosovske administracije.
"Nije mi jasno sa kim će oni to da rade. Četiri puta sam pušten, a četiri nisam. Meni je jako važno da dole budem prisutan jer preko obrazovanja je Republika Srbija najvidljivija na Kosovu i Metohiji", ističe Šarčević.
Kako kaže, ako su hteli da pošalju političku poruku zabranom ministru obrazovanja, onda su poslali jasnu poruku da ne žele dobru saradnju i odnos.
"Ovo je toliko necivilizovano, neobjašnjivo, da je stvar krajnjeg bezobrazluka. Gde ima bolje saradnje nego u oblasti obrazovanja i nauke. To su mostovi koji spajaju i građane i omladinu", navodi Šarčević.
Dodaje da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložila prigovor i određenim ambasadama i Delegaciji EU u Beogradu.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šarčević: Zabrana Prištine necivilizacijski gest

Izvor: RTS, 01.Okt.2020

Ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević prokomentarisao je zabranu ulaska na teritoriju Kosova i Metohije kao "necivilizacijski gest" iako je, kako kaže, odlazak bio uredno najavljen i poseta prvobitno odobrena. . "Prištinska strana koja je nedavno potpisivala Vašingtonski...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.