Priština pod pritiskom

Izvor: RTS, 22.Feb.2012, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština pod pritiskom

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela jutros u Briselu. U Prištini burne reakcije na ideju o fusnotama. Tači pozvao snage bezbednosti da budu spremne u narednim danima, jer se mogu očekivati nemiri zbog sporazuma o regionalnom predstavljanju, pišu prištinski mediji.

Dijalog Beograda i Prištine nastavljen je sa danom zakašnjenja, a šefica prištinske delegacije izbegla je susret sa novinarima.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić očekuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se nađe rešenje za pitanje predstavljanja Prištine na regionalnim skupovima, ali ukazuje da postoje ograničenja koja se moraju uzeti u obzir.

"Nikada nismo želeli da udaljimo bilo koga od prilike da učestvuje u regionalnoj saradnji", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije, međutim, napominje da, kada je reč o regionalnom predstavljanju, postoje politička, ustavna i međunarodnopravna ograničenja, od Rezolucije 1244, pa nadalje.

Takav potez Edite Tahiri objašnjava se činjenicom da je Priština u proteklih 48 časova bila pod velikim međunarodnim pritiskom da prihvati ideju o fusnotama i pominjanju Rezolucije 1244, uprkos rastućem otporu kosovske javnosti prema tom rešenju.

Stav vlade u Prištini prema tom pitanju omekšao je pošto su u neophodnost brzog dogovora premijera Hašima Tačija "uverili" mnogi zapadni zvaničnici, uključujući i američku državnu sekretarku Hilari Klinton.

Klintonova je, navodno, rekla Tačiju da Amerika bezrezervno podržava put Kosova ka EU i da "nikada ne bi predlagala rešenja koja su u suprotnosti sa interesima" Prištine.

Britanija je, pak, poručila Tačijevoj vladi da je "balans između Rezolucije 1244 i mišljenja Međunarodnog suda pravde dobro rešenje" za regionalno predstavljanje Prištine.

Bivši kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je, reagujući na rešenje prema kojem se u regionalnom predstavljanju Kosova neće pominjati "republika", rekao da to predstavlja ozbiljnu povredu ustava, kao i da će naneti štetu koja će biti popravljana godinama.

Prištinski list Koha ditore, pozivajući se na neimenovani izvor, piše da je Hašim Tači pozvao snage bezbednosti da budu spremne u narednim danima, jer se mogu očekivati nemiri zbog sporazuma o regionalnom predstavljanju.

"Premijer je svestan da je pitanje fusnote veoma osetljivo i pozvao je na oprez. Moguće su reakcije, zbog čega treba biti spreman", rekao je izvor lista koji je, kako se navodi, prisustvovao sastanku kosovskog Saveta za bezbednost.

Pregovori su odloženi za 24 časa, jer se juče u Briselu nije pojavila prištinska delegacija. Zvaničnici u Briselu saopštili su da je otkazan let aviona kojim je prištinska delegacija iz Beča trebalo da stigne u Brisel.

Glavne teme razgovora trebalo bi da budu regionalno predstavljanje Kosova i sprovođenje postignutih dogovora.

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović je, uoči puta, rekao da tim Beograda u Brisel odlazi sa željom i nastojanjem da se pronađe rešenje za regionalno predstavljanje Kosova.

Beograd je izneo pet-šest konkretnih predloga za regionalno predstavljanje, rekao je Stefanović i dodao da svi sadrže pozivanje na Rezoluciju 1244.

"Mi smo spremni da razgovaramo o svim tim predlozima i da ih učinimo boljim. Ako za to postoji i najmanji mogući prostor, mi ćemo to iskoristiti zato što Republika Srbija želi dogovor", rekao je Stefanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.