Priština odložila hrvatsko skeniranje Srbije u Briselu

Izvor: Vesti-online.com, 13.Maj.2017, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština odložila hrvatsko "skeniranje" Srbije u Briselu

Zbog pada kosovske vlade, hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu (EP) moraće da sačekaju jun da bi mogli da iznesu svoje kritike na račun Srbije.

Hrvatska je podnela čak trećinu amandmana na Izveštaj o napretku Srbije, ali neće moći da ih obrazloži jer je rasprava o rezoluciji, koja je trebalo da bude održana sledeće nedelje u Strazburu, ponovo odložena, drugi put zaredom. Ovog puta razlog su vanredni parlamentarni izbori na KiM.

To je i razlog zbog koga >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << evropski poslanici, ali i javnost, neće biti u prilici da čuju hrvatski "skener" stanja u Srbiji, a ni u ovom izveštaju nisu se libili da kritikuju razne stvari.

Primedbe su manje-više su poznate javnosti, i dobrim delom se odnose na sporna pitanja koja Hrvatska ima sa Srbijom, od granice na Dunavu, preko zaštite manjina, Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, vraćanja kulturnog blaga... Takvih, i sličnih zamerki je 84, od ukupno 325 amandmana na Nacrt izveštaja.

Iako se do sada iz EU u više navrata moglo čuti da probleme između zemalja treba rešavati bilateralno, Hrvati žele da se u rezoluciju o Srbiji postavi jasan uslov da bi to trebalo učiniti na početku pregovora Srbije i EU, što inače nije praksa.

Hrvatski parlamentarci zabrinuti su i zbog saradnje Srbije i Rusije, zajedničkih vojnih vežbi dve zemlje, ali i zbog toga što Srbija nabavlja naoružanje iz Rusije.

U jednom od amandmana prvi put se pominje i Savamala, izražava zabrinutost jer godinu dana nema nikakvog pomaka u ovom slučaju.

U isto vreme izražava se zabrinutost zbog izveštaja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" o tome da je od NATO bombardovanja broj smrtnih slučajeva u vezi s leukemijom, kao i broj novoobolelih, značajno porastao.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.