Priština, odbor odbio da prihvati platformu o dijalogu

Izvor: RTS, 04.Maj.2018, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština, odbor odbio da prihvati platformu o dijalogu

Poslanica u kosovskoj skupštini i predsednica Komisije za spoljne poslove Vjosa Osmani izjavila je da su članovi tog tela na današnjoj sednici odbacili vladin predlog platforme o završnici dijaloga sa Beogradom, jer, između ostalog, ne sadrži prioritete tog procesa.
Protiv vladine platforme bili su kako poslanici opozicije, tako i poslanici vladajućih stranaka, rekla je Osmanijeva, dodajući da je od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << devet poslanika, šestoro glasalo protiv a troje je podržalo dokument.

Osmanijeva, inače poslanica opozicionog Demokratskog saveza Kosova, rekla je da vladin nacrt predstavlja kratak dokument, da nije ozbiljan i da ne sadrži prioritete.
"Umesto da imamo široku debatu u Skupštini, prisiljeni smo da raspravljamo bez prioriteta", rekla je Osmanijeva.
"Platforma ima brojne konstatacije, ali nije ozbiljna u svakom pogledu jer nema definisane teme koje su prioritet za zemlju", rekla je Osmanijeva i pomenula temu nestalih osoba, koja po njenom mišljenju, treba da bude prioritet.
Poslanik Grupe nezavisnih poslanika, Dukađin Gorani je rekao da je "ovaj dokument opšti kao i drugi dokumenti vlade".
Gorani je posebno imao primedbu na tačku 6 platforme u kojoj stoji da "Skupština potvrđuje da je predsednik (Hašim Tači) ovlašćen da vodi dijalog sa Beogradom".
Poslanica vladajuće Demokratske partije Kosova, Evgjeni Thaci-Draguša, nazvala je vladinu platformu inkluzivnom, te da bi političke partije trebalo da budu jedinstvene o, kako je rekla, ovoj važnoj temi.
Poslanik Socijaldemokratske inicijative Zafir Beriša rekao je da platforma ne razjašnjava ozbiljno pitanje dijaloga.
Poslanica najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Doruntin Maljoku, rekla je da se "stidi što je vlada donela takav dokument". Prema njenim rečima, DSK smatra da dokument ima mnogo nedostataka.
Osim Komisije za spoljne poslove, o nacrtu vladine platforme o dijalogu sa Beogradom, raspravljaće i članovi Komisija za dijasporu i strateške investicije.
Šta predviđa platforma? 
Vlada je skupštini predlog platforme prosledila pre nekoliko dana i njome predlaže kosovskog predsednika Hašima Tačija da predvodi kosovsku ekipu u završnici dijaloga, prenose prištinski mediji.
Predlog sadrži devet tačaka. Njime vlada insistira da se dijalog zatvori međunarodno obavezujućim zakonskim sporazumima, kroz koji bi trebalo da se dođe do "uzajamnog priznavanja dveju država".
Predviđa se "da međunarodno-pravno obavezujući sporazum, omogući punu normalizaciju odnosa između dve susedne zemlje, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet".
"Skupština Kosova snažno podržava olakšavajuću ulogu EU i podršku SAD u postizanju međunarodno obavezujućeg pravnog sporazuma, kao i osiguranje njegove potpune implementacije", navodi se u predlogu platforme kosovske vlade.
U vladi smatraju da će međunarodno-pravno obavezujući sporazum omogućiti Kosovu članstvo u Ujedinjenim nacijama, kao i u svim drugim relevantnim međunarodnim organizacijama, te da će značajno ubrzati proces članstva Kosova u NATO i EU.
Predlogom se poziva na jedinstvo celog političkog spektra u ustanovljenju platforme za dijalog sa Beogradom.
Ističe se na kraju da je kosovska skupština vrhovni autoritet koji će ratifikovati međunarodno obavezujući sporazum Beograda i Prištine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanci neće dogovor sa Beogradom: Odbor ODBACIO predlog platforme tzv. kosovske vlade o dijalogu

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2018

Opozicioni poslanici, članovi tzv. parlamentarnog odbora, žestoko su kritikovali predloženu platformu..Nadležni odbor tzv. kosovskog parlamenta većinom glasova nije prihvatio predlog vladine platforme za finalizaciju dijaloga sa Beogradom. Članovi odbora za spoljne poslove glasali su sa šest...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Odbor odbacio platformu Vlade Kosova za dijalog s Beogradom

Izvor: N1 televizija, 04.Maj.2018

Odbor za spoljne poslove kosovskog parlamenta većinom glasova nije prihvatio predlog vladine platforme za finalizaciju dijaloga sa Beogradom...Protiv predložene platforme glasalo je šest članova odbora, a tri poslanika su bila za prihvatanje tog dokumenta, prenela je RTK 2...Platforma će, ipak,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.