Priština, novi namet i poziv na bojkot proizvoda iz Srbije i BiH

Izvor: RTS, 06.Nov.2018, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština, novi namet i poziv na bojkot proizvoda iz Srbije i BiH

Kosovska vlada uvela je dodatni namet od deset odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, javljaju prištinski mediji. Nova taksa se ne odnosi na svetske robne marke koje se proizvode u Srbiji i BiH. Drugi čovek vlade pozvao stanovnike Kosova da ne kupuju srpske proizvode.
Odluku o povećanju nameta na proizvode iz Srbije i BiH objasnio je zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, koji je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ova mera predstavlja odgovor na "destruktivno ponašanje Beograda".

"Srbija izdvaja velike sume novca da našteti Kosovu i veliki deo tog novca dolazi iz razmene sa Kosovom", rekao je Hodžaj, koji je, istovremeno, pozvao stanovnike Kosova da ne kupuju srpske proizvode.
I kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli kaže da je "uspostavljanjem uvoznih mera" počela primena "proporcionalnog pristupa" u odnosu prema Srbiji čime će ona, kako ističe, "shvatiti da će za svako negativno ponašanje prema Kosovu i pretnje prvo ona da plaća".
Na zahtev premijera Ramuša Haradinaja, iz novih mera izuzeti su proizvodi multinacionalnih kompanija koji se proizvode u Srbiji i BiH.
Kako su naveli zvaničnici prištinskih vlasti, novi namet uveden je na mleko i mlečne proizvode, vodu, kekse, građevinski materijal i sokove.
Nakon ove odluke, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi zatražio je od kosovske vlade da nove mere ne primenjuje na albanske proizvođače iz Preševa i Bujanovca. Poručuje da je kosovsko tržište jedino na kojem oni mogu da prodaju svoju robu.
Sutra protestno pismo 
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da, ako je ta vest tačna, apsolutno mora da reaguje Evropska komisija.
"Ako je ova vest tačna, to praktično znači da CEFTA sporazum više ne funkcioniše, jer pored svih vancarinskih barijera koje je do sada Kosovo uvodilo prema drugim ekonomijama i zemljama Zapadnog Balkana, ovaj drastičan korak znači da su se privremene kosovske institucije odlučile za klasični protekcionizam i za ne samo vancarinske, već i klasične barijere koje sprečavaju slobodan protok roba", rekao je Ljajić Tanjugu.
Privredna komora Srbije uputiće sutra protestno pismo Evropskoj komisiji i Sekretarijatu CEFTA.
Savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević ocenjuje da je potez Prištine da podigne za 10 odsto porez na robu iz Srbije politička odluka koja će negativno uticati na naše privrednike.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vlada Kosova uvela takse od 10 posto na uvoz iz Srbije i BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Nov.2018

Vlada Kosova usvojila je odluku o uvođenju zaštitnih mera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Mera podrazumeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu sa poreklom iz Srbije i BiH. Izuzetak su proizvodi međunarodnih brendova koji se proizvode...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.