Priština na korak da otme Trepču

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2018, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština na korak da otme Trepču

Mada je još 2016. godine uprkos protivljenju Srba na severu pokrajine i oštrim protestima zvaničnog Beograda Vlada Kosova od Kosovske agencije za privatizaciju preuzela 80 odsto vlasništva nad Kombinatom Trepča (20 odsto pripalo je radnicima), sudbina nekadašnjeg olovo-cinkanog giganta iz Zvečana još je potpuno neivesna i ista je ili još gora nego 2016. godine.

Zakonom koji je tada usvojila Skupština Kosova bilo je predviđeno da Trepča postane akcionarsko društvo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da se za šest meseci formira nadzorni, a potom i devetočlani upravni odbor Trepče koji bi izabrao generalnog direktora, dvojicu njegovih zamenika i direktore organizacionih celina: Rudnika i flotacija Stari trg, Rudnika sa flotacijom Kišnica i Novo Brdo i Rudnika sa flotacijom Kopaonik Leposavić.

Zakonom je predviđeno da Srbi u upravnom odboru imaju dva člana.

Prema nezvaničnim informacijama, za članstvo u nadzornom odboru zainteresovano je 120 kandidata, od čega je sedam iz srpske zajednice. Svi oni su na čekanju, prema poslednjim nezvaničnim informacijama izbor nadzornog odbora planiran je za polovinu aprila ove godine.

Međutim, pitanje je da li će se to i dogoditi, jer navodno sve zavisi od Srpske liste koja je 2016. godine bila izričito protiv Zakona o Trepči i nije učestvovala u njegovom usvajanju.

Srpska lista se tada žalila i Vrhovnom sudu Kosova koji je potvrdio da je preuzimanje Trepče bilo po zakonu, a potom je Vlada Srbije poništila kosovski zakon o Trepči.

Okna rudnika Belo brdo i Crnac duboko su na teritoriji Srbije. Ako Priština preuzme ove rudnike, Albanci će olovo i cink kopati u Srbiji i dobro zarađivati na srpskom rudnom bogatstvu.

Podsetimo, Srbi sa severa Kosova i neki visoki funkcineri Srpske liste tada su tvrdili da preuzimanjem Trepče, u koju je Srbija uložila desetine miliona evra, Priština želi da ugasi 2.000 radnih mesta u Rudnicama Belo brdo i Crnac i Flotaciji Kopanik u Leposaviću.

Ovi rudnici trenutno su jedini vitalni deo Trepče, ruda olova i cinka u kojoj znatan procenat i srebra svakodnevno se kopa u Belom brdu i Crncu, a koncentrat iz flotacije Kopaonik se, uz dozvolu Prištine, izvozi u nekoliko zemalja.

Po procenama opštine Leposavić, rudnici i flotacija Kopaonik u Leposaviću hrane 3.000-4.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.