Priština izbegava SZO tvrdnjom da ona ne može biti monoetnička

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 23:20

Priština izbegava SZO tvrdnjom da ona ne može biti monoetnička

Intenzivni pokušaji Prištine da revidira Briselski sporazum i izbegne formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) u direktnoj su koliziji sa svim sporazumima postignutim u pregovaračkom procesu, ocenio je danas pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović.

On je poručio da "nema tog pojedinca u Prištini" koji je "vlastan da po svom nahođenju tumači sporazum i njegove odredbe".

"Izjave da Zajednica srpskih opština ne može biti monoetnička >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je potpuno neosnovana i predstavlja svojevrstan nonsens jer je ZSO upravo i dogovorena kao institucionalni oblik ostvarivanja prava srpskog naroda na KiM", naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je naglasio da je Briselski sporazum "ugovorna obaveza između Beograda i Prištine" i da u slučaju da ih Priština ne ispuni "za sobom treba da vuče i određene sankcije".

"Formiranje Zajednice srpskih opština jasno je definisano u šest tačaka Briselskog sporazuma i ona podrazumeva organizaciju sa jasnim izvršnim ovlašćenjima, upravljačkom i etničkom strukturom i tu pregovora nema. Potpisano mora da se sprovede, potpis na Briselskom sporazumu mora da se poštuje, a sve naknadne “pameti” u Prištini da prihvate realnost sporazumne obaveze", zaključuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.