Priština, inicijativa za ukidanje Specijalnog suda prosleđena vladi

Izvor: RTS, 22.Jan.2018, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština, inicijativa za ukidanje Specijalnog suda prosleđena vladi

Predsedništvo kosovskog parlamenta prosledilo je vladi inicijativu za ukidanje Specijalnog suda, javljaju prištinski mediji. Predstavnici Demokratskog saveza Kosova napustili sastanak. Sudbina ove inicijative u rukama vlade Ramuša Haradinaja.
Suštinski, predsedništvo parlamenta je na ovaj način prebacilo tu problematičnu inicijativu u ruke vlade, koja treba da odluči da li će se rasprava o ukidanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Specijalnog suda naći pred poslanicima.

Šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca izjavio je nakon sednice predsedništva da je sada na vladi da odluči šta misli o Specijalnom sudu, tako da to za sada nema nikakve veze sa kosovskom skupštinom.
"Ovoga puta postojao je kvorum od četiri člana i odlučeno je da inicijativa poslanika za opoziv ode u kosovsku vladu. Dakle, postoji napredak u ovoj inicijativi", rekao je Konjufca nakon sednice predsedništva.
Inicijativu su pokrenula 43 poslanika uz podršku nekolicine visokih kosovskih zvaničnika, uključujući predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja, dok se predsednik parlamenta Kadri Veselji nedavno distancirao od pokušaja ukidanja suda, mahom zbog žestokog pritiska Amerikanaca.
Inicijatori pokušaja da se ukine Specijalni sud su iz četvrtog pokušaja uspeli da "proguraju" ovaj akt kroz predsedništvo parlamenta, pošto to telo na prethodna tri sastanka nije uspelo da skupi kvorum.
Nejasno je, međutim, koje će poteze povući vlada Ramuša Haradinaja, pošto su ga američki zvaničnici poslednjih dana u više navrata upozoravali da "neće proći nekažnjeno ako Specijalni sud bude ukinut".
"Želim da budem jasan. Poslanici koji podržavaju ovu inicijativu i političari koji je predvode uprkos tome što to poriču, biće izloženi konkretnim i teškim posledicama ukoliko inicijativa uspe. Oni to znaju, mi smo im to rekli", naveo je Delavi u poruci koja je objavljena na sajtu američke ambasade u Prištini.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.