Pripreme za referendum pri kraju

Izvor: B92, 08.Feb.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za referendum pri kraju

Zvečan, Kosovska Mitrovica -- Pripreme za referendum u četiri opštine na severu Kosova su pri kraju, izjavio je član opštinske komisije u Zvečanu Ljubomir Radović.

"Komisije u opštinama su počele sa radom, glasački materijal je u štampi i biće odštampan do sutra. Iz Opštinske uprave su ažurirali biračke spiskove i rade druge tehničke poslove", rekao je Radović za televiziju Most.

Radović je pojasnio da je reč o "četiri referenduma u četiri severne opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da su pitanje, procedura i propisi isti".

"Pitanje da li prihvatate institucije tzv. države Kosovo je takvo, jer se na građane i naše institucije vrši pritisak da prihvate institucija kvazi države iz Prištine", kazao je Radović i dodao da se svima pruža mogućost da se odgovorima "da" ili "ne" o tome izjasne na referendumu.

"Čitave strategije pravljene su za rešavanje pitanja i uvek bez Srba koji ovde žive i bez uvažavanje njihove volje", kazao je Radović objašnjavajući zašto se referendum organizuje kada se "odgovor na pitanje zna unapred".

Prema njegovim rečima, najveći broj listića biće štampan na srpskom jeziku ćirilicom, a opštinske komisije bi trebalo da odrede koliko će listića biti štampano i na albanskom.

"O regularnosti glasanja brinu komisije, a pozvani su domaći i strani posmatrači", rekao je Radović i dodao da će glasanje biti obavljeno na istim glasačkim mestima kao i do sada, uglavnom u školama.

Kako je naveo, 14. i 15. februara za kada je predviđeno da se održi referendum glasaće se na 82 glasačka mesta u četiri opštine na severu Kosova, a pravo glasa imaće oko 35.500 birača.

Euleks bez stava o referendumu

Predstavnici Euleksa saopstili su da nemaju stav povodom održavanja referendum u četiri opštine na severu Kosova i istakli da ta misija EU nije politička.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je Tanjugu da pitanje održavanja referenduma na severu Kosova nije pitanje za Euleks, da je misija EU na Kosovu tehnička a ne politička misija koja deluje u oblasti policije, pravosuđa i carine.

Iako je zvanični Beograd izrazio protivljenje održavanju referenduma u čertiri opštine na severu Kosova, predstavnici lokalnih Srba sa severa pokrajine ne odustaju od namere da omoguće građanima da se 14. i 15. februara izjasne da li su za prihvatanje kosovskih institucija.

Organizatori referenduma ističu da se sve radnje predviđene za sprovođenje referenduma privode kraju i da će do sutra biti odštampan kompletan glasački materijal.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović upozorio je ranije da će održavanje referenduma na severu Kosova možda biti jeftin proces, ali da će politički skupo koštati državu Srbiju.

Bogdanović je rekao i da će referendum, ako bude održan, samo štetiti interesima građana na severu, a naročito onima koji žive južno od Ibra, kao i državi Srbiji, koja se bori za ostvarenje njihovih prava.

Severni deo Kosovske Mitrovice ovih dana izlepljen je plakatima putem kojih se građani pozivaju da izađu na referendum i zaokruže "ne".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.