Približeni stavovi Vlade i Srba sa Kosova

Izvor: Studio B, 07.Maj.2013, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Približeni stavovi Vlade i Srba sa Kosova

Sastanak premijera i vicepremijera sa načelnicima kosovskih okruga završen je posle dva sata.

Načelnik Prizrenskog okruga rekao da još uvek ne može da kaže da je prihvatljiva implementacija briselskog sporazuma. Premijer Dačić kaže da bi primena sporazuma bez Sraba sa Kosova bila problematična.

Načelnik Jovica Budurić je izjavio da će detalji o implementaciji briselskog sporazuma biti dalje razrađeni tokom predstojeće Vučićeve posete Kosovu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
"Prvi put imamo kvalitetne pomake što se tiče severa i juga", rekao je Budurić novinarima nakon sastanka sa Dačićem i Vučićem i dodao da su na njemu načelnici okruga izneli pojedinačne probleme, jer su svi okruzi specifični.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je posle sastanka da primena sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom bez saglasnosti Srba s Kosova može da dovede do štetnih posledica.

"Mi ne želimo da silom namećemo i implementiramo sporazum. Vlada Srbije stoji iza svoje odluke i u interesu je Srbije da se sporazum sprovede", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sastanka s načelnicima pet okruga na Kosovu.

Dačić je dodao da su razgovori s načelnicima bili veoma korektni i da sprovođenje sporazuma treba da bude urađeno u interesu "običnih ljudi koji imaju svoja radna mesta i živote na Kosovu i Metohiji".

Dačić je rekao da će Vlada sporazuma iz Brisela implementirati u narednom periodu, ali da je važno da u sprovođenju sporazuma učestvuju i Srbi s Kosova.

"Ne želimo da se kroz sprovođenje sporazuma nameću druge teme koje nisu bile predmet razgovora i dogovora u Briselu", dodao je on.

Dačić je rekao i da će Vlada u narednom periodu nastaviti razgovore s predstavnicima Srba s Kosova i negodovao zbog medijskih naziva "Kosovari".

"Nastavićemo razgovore sa načelnicima okruga, jer je bitno da oni znaju šta se podrazumeva, šta je dogovoreno i šta će biti dalji koraci, jer želimo da to zajedno radimo", dodao je premijer.

Prema njegovim rečima, interes vlade je da se očuva stabilnost i mir na Kosovu, kao i prava Srba koji dole žive.

Premijer je poručio da Srbi koji žive na Kosovu neće ostati bez radnih mesta i da će Srbija nastaviti da otvoreno finansira aktivnosti srpskih zajednica na Kosovu.

Načelnici okruga su na sastanku, kako je rekao Jovica Budurić, dobili uveravanja da nema rokova, niti uslovljavanja za primenu briselskog sporazuma, ali da bi bilo dobro da se on što pre primeni, bar deo njega.

Budurić je rekao i da im je Vučić obećao da će se boriti da i sever i jug dobiju što povoljniji status pre kosovskih izbora, kao i da je na sastanku bilo reči kako će na severu i jugu Kosova implementirati briselski sporazum.

Sastanku su, osim Budurića, prisustvovali načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević i načelnik Kosovsko-pomoravskog Srđan Mitrović.

Iako su najavili dolazak, u Vladi se nisu pojavili predstavnci desetak kosovskih opština južno od Ibra, koji nisu dobili poziv na sastanak.

Prethodni sastanak predstavnika Srba sa severa Kosova koji je imao za cilj postizanje saglasnosti oko primene briselskog sporazuma održan je 30. aprila u Beogradu i tada nije postignut dogovor jer se kosovoski Srbi protive njegovoj primeni.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.