Pribićević: Između realnosti i straha od optužbi za izdaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2013, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pribićević: Između realnosti i straha od optužbi za izdaju

BEOGRAD -

Analitičar Ognjen Pribićević izjavio je danas da su za rešavanje problema Kosova neophodni zajednička akcija svih ključnih političkih aktera u Srbiji i potpuni konsenzus u društvu, jer nema političara koji bi imao snage da sam izađe na kraj s tako teškim problemom.

"Poslednje izjave premijera Srbije Ivice Dačića o Kosovu govore o složenosti situacije u Srbiji i velikom problemu s kojim se suočava bilo koji političar koji pokuša da ozbiljnije govori >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o problemu Kosova, jer se stalno nalazi između potrebe da se uvaži realnost i straha od potencijalnih optužbi za 'izdaju Kosova'", rekao je Pribićević agenciji Beta.

On je podsetio da su se juče, u jednom danu, pojavile dve izjave Dačića, koji je sa jedne strane ukazao na realnost da Srbija više od 10 godina nema autoritet nad teritorijom Kosova, ali je u drugoj izjavi naveo da Srbija nije spremna da se odrekne značajnih nadležnosti predložene srpske zajednice na Kosovu ni po cenu nedobijanja datuma za početak pregovora sa EU.

"Moramo imati potpuni konsenzus u društvu da zajednički rešimo ovaj težak problem. Čini se da su poslednji razgovori državnog vrha i utvrđivanje platforme za dijallog s Prištinom dali osnovu da se razmišlja da je takav konsensuz uspostavljen u Srbiji", rekao je Pribićević, profesor Beogradskog univerziteta i bivši ambasador u Nemačkoj.

Dodao je da u se tom smislu razmišlja i u EU koja je, kako mediji izveštavaju, uputila poziv svoj trojici najvažnijih srpskih lidera, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, Dačiću i potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, da u ponedeljak dođu u Brisel na razgovore.

"Time je EU pokazala da i ona razume da je ovaj težak problem moguće rešiti samo konsenzusom i zajedničkom akcijom svih ključnih političkih aktera u Srbiji", rekao je Pribićević.

Dačić je u juče objavljenom autorskom tekstu za beogradski nedeljnik NIN naveo da se deset godina lagalo da je Kosovo srpsko i da je to čak ozvaničeno i Ustavom Srbije.

"Lagalo se da je Kosovo naše, pa je to čak i ozvaničeno i Ustavom.

Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsednik vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska", istakao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kosovo: Između realnosti i straha od optužbi za izdaju

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2013

Analitičar Ognjen Pribićević izjavio je da su za rešavanje problema Kosova neophodni zajednička akcija svih ključnih političkih aktera u Srbiji i potpuni konsenzus u društvu, jer nema političara koji bi imao snage da sam izađe na kraj s tako teškim problemom.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.