Pretučen i snimatelj RTS-a: Udarali me, odvukli, šutirali

Izvor: B92, 26.Mar.2018, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretučen i snimatelj RTS-a: Udarali me, odvukli, šutirali

Beograd -- Specijalci kosovske policije tokom akcije u Kosovskoj Mitrovici napali su i jednog snimatelja Radio-televizije Srbije.

Snimatelj RTS-a je na početku akcije ispred Mitrovačkog dvora bio između ljudi koji su se okupili na ulazu u zgradu i pripadnika kosovske policije.

"Prvi biber sprej policajac je poprskao meni u lice", istakao je snimatelj Vladimir Milić.

Kako je rekao, tada su počele da padaju šok-bombe i kada se masa razišla, policajci su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ušli u zgradu a on je krenuo za njima.

"Počeo sam da snimam šta se dešava. U uglu je bio Marko Đurić. Grupa policajaca je sa oružjem krenula ka njemu i ja sam pošao za njima", naveo je Milić za RTS.

Dodaje da se jedan od policajaca okrenuo i da je, kada ga je ugledao, počeo da ruši stative i kamere.

"Osetio sam udarac i posle toga mi je neko izbio kameru iz ruku. Ja sam bio dole. Par puta su me udarili, ne znam čime. Dok sam bio na zemlji, bukvalno me je čovek odvukao sa strane i neko je šutnuo kameru", opisao je Milić.

Njemu je ukazana pomoć u sanitetskom vozilu gde su mu isprane oči od suzavca, a dodao je da će kasnije verovatno otići do bolnice.

Kosovska policija je u Kosovskoj Mitrovici uhapsila direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. On je nakon privođenja prekršajnom sudiji sproveden do Merdara, gde je prešao na teritoriju centralne Srbije.

Ministarstvo kulture i informisanja je najoštrije osudilo napad na snimatelja Radiotelevizije Srbije Vladimira Milića u Kosovskoj Mitrovici.

"Bezbednost novinara i omogućavanje njihovog nesmetanog rada su elementarni preduslovi za obavljanje uloge koje mediji imaju u svakom društvu. Neprihvatljivo je da se bilo kome ko profesionalno obavlja svoj posao na ovako okrutan način uskraćuju prava na rad i izveštavanje javnosti o događaju od visokog političkog i društvenog značaja", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja je pozvalo sve aktere na političkoj sceni da svim medijima i novinarima omoguće osnovno pravo na rad i nadležne institucije da utvrde sve relevantne činjenice.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.