Preminuo glumac Miodrag Radovanović Mrgud

Izvor: RTS, 15.Jan.2019, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo glumac Miodrag Radovanović Mrgud

Glumac Miodrag Radovanović (1929) preminuo je u Beogradu posle kraće, teške bolesti, saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije. Radovanović je bio poznat po nadimku Mrgud, a ostvario je 154 uloge u pozorištu, filmu i televizijskim formatima.
Publika će Miodraga Radovanovića najviše pamtiti po ulozi Šicera u televizijskoj seriji "Salaš u malom ritu".

Bio je Spiridon u "Boju na Kosovu", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Komandant Libek u "Balkan ekspresu"...
Publika ga pamti i po ulozi u televizijskoj seriji "Vratiće se rode".
Osnovnu školu je završio u Čačku, a gimnaziju u Kraljevu.
Iz Kraljeva, Miodrag je otišao za Beograd, gde je studirao slavistiku i agronomiju. Završio je Pozorišnu akademiju, kasnije preimenovanu u Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mate Miloševića.
Prvi angažman u pozorištu je dobio još kao student 1952. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, gde je dočekao penziju.
Sa suprugom Radmilom Velicki Radovanović ima sina Rastka (58).
Miodrag i Radmila bili su u braku od 1959. godine.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti Miodraga Radovanovića.
"U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima velikog dramskog umetnika Miodraga Radovanovića Mrguda. Miodrag Radovanović Mrgud bio je od onih glumačkih bardova čija su pojava i naročito besprekorna dikcija oličavali visoku kulturu dramske igre, u spoju sa neposrednošću bliskom širokom auditorijumu. Teatar, film i televizija ostaju bez Mrgudovog glumačkog gospodstva. Uprkos nadimku Mrgud, pamtićemo ga po vedrom i nasmešenom liku koji je plenio", naveo je Vukosavljević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo legendarni "Šicer", glumac Miodrag Mrgud Radovanović

Izvor: Prva.rs, 15.Jan.2019

Ostvario je čitav niz rola na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je bio član, a igrao je i u drugim teatrima.. Na malim i velikim ekranima ostvario je 154 uloge, među kojima su Šicer u seriji "Salaš u malom ritu", Komadant Libek u "Balkan ekspresu", Nikola Pašić u "Kolubarskoj bici"...

Nastavak na Prva.rs...

ULOGU JE SPREMAO NA LETOVANJU, A SIN GA JE PRESLIŠAVAO Mrgud je obeležio "Salaš u Malom Ritu", a sebi je često postavljao OVO PITANJE

Izvor: Blic, 15.Jan.2019

Glumac Miodrag Radovanović poznat i pod nadimkom Mrgud preminuo je u Beogradu posle kratke i teške bolesti, a jedna od njegovih najpoznatijih rola jeste uloga Šicera u seriji "Salaš u Malom Ritu".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.