Izvor: RTS, 15.Sep.2022, 13:42

Premijerno predstavljena Himna srpskoj zastavi

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave organizovani su prigodni programi i izložbe širom zemlje. Osmišljena je i Himna srpskoj zastavi na tekst čuvenog pesnika Laze Kostića.
U susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Učiteljskom fakultetu prištinskog Univerziteta ekranizovali su pesmu Laze Kostića – Himna srpskoj zastavi.

Spot su osmislili i inicirali Biljana Pavlović i Boško Milovanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << profesori Učiteljskog fakulteta sa sedištem u Leposaviću.
"Sa Kosova danas poleće pesma o srpskoj trobojci, a krila su joj Morava i Drina, krila su joj i naši studenti i profesori sa pedagoških i učiteljskih fakulteta iz Srbije i Republike Srpske, krila su joj naša velika ljubav prema svojoj zemlji, narodu i zastavi", rekla je za RTS profesorka Biljana Pavlović, koja je i kompozitor.
Okupili su se, kaže, pod srpskom trobojkom i na tekst čuvenog pesnika Laze Kostića nastala je ova pesma.
"Želeli smo na taj način da vaspitavamo mlade generacije – u duhu nacionalnih vrednosti, u duhu patriotizma i prema nacionalnim simbolima", rekla je Pavlovićeva.
Profesor Boško Milovanović rekao je da je pesma "revitalizacija srpskog nacionalnog bića kroz iskazivanje srpske zastave".
"Imamo s jedne strane prostor, narod i zakon nad prostorom, to je status države, ali ono što ukazuju himna, zastava i grb, to je obeležje jednog naroda", kaže Milovanović.
"Univerzitetski profesori su se udružili i dali najsnažniji umetnički dojam ove pesme koja objedinjuje svakog čoveka pojedinačno u našoj lepoj zemlji, a polazimo sa Kosova i Metohije", rekao je Milovanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.