Predstavljanje suda za zločine OVK 15. septembra u Hagu

Izvor: RTS, 09.Sep.2016, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljanje suda za zločine OVK 15. septembra u Hagu

Specijalni sud za zločine OVK na Kosovu biće predstavljen 15. septembra na prvoj konferenciji za novinare u Hagu.
Kako je najavljeno iz sedišta suda, novinarima će se obratiti sekretar suda Fidelma Donlon i glavni tužilac Dejvid Švendiman.
Irska pravnica Donlon će, prema saopštenju, "opisati postupak formiranja" suda, "koji trenutno napreduje prema planu".
Donlon će predstaviti i internet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranicu Specijalizovanih veća Kosova, kako se sud zvanično zove, kao i Specijalizovanog tužilaštva, čime će oni otpočeti komunikaciju s javnošću.
Glavni tužilac Švendiman će, potom, izložiti "viziju uloge i odgovornosti specijalizovanog tužioca i Specijalizovanog tužilaštva".
Iako se u današnjem saopštenju izričito ne pominje OVK, podseća se da će sud "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima".
U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.
Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.
Pre odlaska s te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.
Vilijamsona je nasledio Dejvid Švendiman, takođe Amerikanac.
Švendiman je 1. septembra imenovan za glavnog tužioca suda koji će zasedati u Hagu, a činiće ga međunarodne sudije i tužioci.
U medijima na Kosovu više puta je nagoveštavano da bi novi sud prve optužnice protiv nekih od bivših oficira OVK mogao podići do kraja ove godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Predstavljanje suda za zločine OVK 15. septembra u Hagu

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Sep.2016

Specijalni sud za zločine OVK na Kosovu biće predstavljen 15. septembra na prvoj konferenciji za štampu u Hagu...Kako je danas najavljeno iz sedišta suda, novinarima će se obratiti sekretar suda Fidelma Donlon i glavni tužilac Dejvid Švendiman (David Sćwendiman)...Irska pravnica Donlon će, po...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.