Predsednik Aleksandar Vučić se obratio naciji povodom Kosova i Metohije i populacione politike

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Mar.2018, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Aleksandar Vučić se obratio naciji povodom Kosova i Metohije i populacione politike

Pitanja od najvećeg nacionalnog značaja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti u zgradi Predsedništva Srbije.

Vučić je govorio o dve teme od najvećeg nacionalnog značaja: Kosovu i Metohiji i populacionoj politici Republike Srbije.

11:53 - Na pitanje šta očekuje od novog sastanka sa Tačijem 23. marta i hoće li izaći, ako što je najavio, u aprilu sa svojim predlogom za kompormisno rešenje za Kosovo i Metohiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vučić kaže:

- Ostajem pri svemu što sam rekao. Ne očekujem ništa od sastanka sa Tačijem. Očekuje se samo od nas da uradimo nešto za nekog, a mi nemamo više šta da uradimo. Čekamo formiranje ZSO i kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju.

11:50 - Vučić je rekao da naše službe imaju saznanja da Albanci potkupljuju naše mladiće čak i sa severa Kosova i Metohije kako bi pristupili Vojsci Kosova i pozvao Srbe da ne učestvuju u tome. Predsednik Srbije je dodao i da će se kroz 15 dana narodu obratiti i bezbednosne službe sa podacima o ubistvu Oliver Ivanovića.

11:45 - Na pitanje da li međunarodna zajednica očekuje da se reši pitanje Kosova i Metohije u toku sledeće godine Vučić kaže:

- Moje je da narodu kažem šta se dešava. Najmoćnijim ljudima kažem sve što mislim u lice, i zbog toga sam i lično poštovan kao predsednik Srbije. Uvek zastupam interese naše zemlje. Angel Merkeč mi je rekla: „Ne znam kako bih postupala da ne cenim hrabrost koju si pokazao.“ Izaći ću sa tim šta mislim da je kompromisno rešenje i obrazložiću to, pa neka narod vidi. Brine me da ne donesemo neke iracionalne odluke.

11:41 - Nastavićemo pregovore sa Albancima zbog naše dece. Mada više ništa ne verujem ni Prištini, ni onima koji posreduju, ali ako ne bude kompromisa, rešenja neće biti - kaže Vučić.

11:39 - Nama su granice nezaštićene. Gubimo stanovništvo na svim stranama. Samo nam se broj automobila povećava, a broj dece nam se smanjuje - rekao je Vučić.

11:33 - Doneo sam odluku o formiranju Saveta za populacionu politiku - istakao je Vučić i otkrio mere kojima će država podsticati rađanje - Za prvo dete 100.000 dinara jednokratno,  za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, treće 12.000 dinara 10 godina, četvrto dete 18.000 dinara na deset godina. Mera će obuhvatiti sve porodilje od 1. januara 2018. godine.

11:29 - Vlada je donela ozbiljnu strategiju za populacionu politiku. Pomagaćemo majkama i podsticati na rađanje. Moja je odgovornost da upozorim na katastrofalne posledice ukoliko ne popravimo populacionu politiku - kaže Vučić.

11:27 - Borimo se za bolju budućnost. Povećaćemo plate i penzije - rekao je Vučić.

11:25 - Ne ugrožavamo pravo na rađanje, ali je činjenica da nemamo decu. To moramo da promenimo ili ćemo nestati - rekao je Vučić.

11:20 - Procene su da će 2060. godine Srbija imati između 3,9 i 5,5 miliona stanovnika, a većinu bi mogli činiti penzioneri, što znači da bismo kao nacija završili - rekao je Vučić i istakao da pod hitno moramo rešiti problem nestanka našeg stanovništva.

11:15 - Tražimo rešenje problema južne srpske pokrajine jer smo uporedili prirodni priraštaj u centralnoj Srbiji i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

11:10 - Da je EU želela da se sprovede Briselski sporazum, njihov uslov kosovskim Albancima ne bi bila demarkacija sa Crnom Gorom već formiranje ZSO.

11:08 - Vučić je pročitao deo Briselskog sporazuma koji se tiče formiranja ZSO i istakao da su sve tačke ostale mrtvo slovo na papiru.

11:06 - Predsednik Srbije podsetio je na 4.012 prognanih u martovskom pogromu 2004. i na 35 spaljenih srpskih svetinja.

10:59 - Očekuje se obraćanje predsednika Vučića.

Srpski predsednik se obratio javnosti na konferenciji za novinare.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.