Izvor: JUGpress.com, 24.Avg.2023, 23:10

Predsednica DNKiM Ivana Vanovac i šef misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport razgovarali o problemima novinara na KiM

PRIŠTINA

Predsednica Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) Ivana Vanovac sastala se danas u Kosovskoj Mitrovici sa šefom Misije OEBS na Kosovu Majklom Devenportom i upoznala ga sa uslovima u kojima UNS-ov ogranak na Kosovu radi, planovima za naredni period, kao i problemima sa kojima se medijski radnici suočavaju.

Na sastanku je potvrđena spremnost Misije OEBS da podrži Konkurs za novinarske nagrade za 2023. godinu, koje je UNS na Kosovu, u saradnji sa ovom misijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prvi put dodelio ove godine za radove objavljene u 2022. godini.

Na sastanku je bilo reči o bezbednosti novinara i obukama koje bi njihovu sigurnost podigle na viši nivo, naročito tokom izveštavanja u kriznim situacijama.

Jedna od tema bio je i problem nedostatka prevoda sa albanskog na srpski jezik, kako na događajima koji su od značaja za srpski narod na Kosovu i Metohiji, tako i u elektronskoj komunikaciji kosovskih institucija sa redakcijama koje izveštavaju na srpskom jeziku.

Vanovac je naglasila da su sloboda medija i pravo građana na slobodno informisanje višestruko narušeni. Najpre, kako je rekla, činjenicom da više od dva meseca štampa na srpskom jeziku ne stiže do čitalaca na KiM zbog zabrane ulaska srpskih proizvoda, a onda i odlukom Prištine da ospori dozvolu za rad kompaniji MTS D.O.O. koja je jedini pružalac usluga fiksne i mobilne telefonije, interneta i televizijskih paketa na severu Kosova.

Izvor: UNS

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.