Prebrojavanje glasova odlaže formiranje kosovske vlade  

Izvor: RTS, 19.Nov.2019, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prebrojavanje glasova odlaže formiranje kosovske vlade  

Od 1.407 biračkih mesta, prebrojani su glasovi sa 706, tako da se do kraja ove ili početkom sledeće, očekuje završetak ponovnog brojanja, nakon čega sledi potvrđivanje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 6. oktobra.
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Elezi rekao je da su za prebrojavanje ostali glasovi sa 701 biračkog mesta i da na osnovu dosadašnje dinamike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veruje da će proces biti okončan sledećeg ponedeljka.

Ponovno brojanje glasova po odluci Izbornog panela za žalbe obustavilo je konstituisanje sedmog saziva skupštine i formiranje vlade.
Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, sa najviše dobijenih glasova i osvojenih skupštinskih mandata, obustavili su pegovore oko nove koalicije do proglašenja konačnih rezultata izbora.
Lider DSK Isa Mustafa sastao se u ponedeljak sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom.
Nakon sastanka stranka je objavila saopštenje za javnost u kojem se kaže da je Mustafa, zajedno sa zamenicima Vjosom Osmani, Agimom Veljiu i Ljutfi Hazirijem, informisao Kosneta o toku razgovora sa Pokretom Samoopredeljenje o programskim pitanjima, posebno u oblastima vladavine zakona, ekonomije, socijalnih pitanja, obrazovanja i zdravstva.
"Mustafa je izrazio zainteresovanost DSK da što pre funkcionišu institucije koje proizlaze iz zahteva ljudi za promenama, što je jasno izraženo na izborima 6. oktobra. Takođe se zahvalio Ambasadi Sjedinjenih Država na kontinuiranoj podršci u svim procesima na Kosovu ", navodi se u saopštenju za štampu.
Prištinska štampa prenosi da, iako je međunarodna zajednica nepokolebljiva da ne bi trebalo biti odlaganja u formiranju nove vlade, Samoopredeljenje i DSK još se nisu dogovorili o mogućoj koaliciji.
Predstavnici obe stranke rekli su da će, nakon potvrđivanja rezultata izbora, zaključiti proces formiranja nove vlade.
Predstavnici Samoopredeljenja smatraju da bi bilo dobro da se lideri dve stranke, Aljbin Kurti i Isa Mustafa sastanu.
Aljbuljena Hadžiu iz Samoopredeljenja rekla je da su poslali poziv na adresu DSK za sastanak, dodajući da potvrda izbornih rezultata ne treba da bude prepreka postizanju dogovora o novoj vladi.
Hadžiu je takođe ponovila da čak i ako koalicija NISMA-ANR-PP uđe u Skupštinu, za njih neće biti mesta u novoj vladi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.