Poziv Srbima za povratak u Prizren

Izvor: RTS, 12.Apr.2013, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv Srbima za povratak u Prizren

Posle razgovora sa gradonačelnikom Prizrena Ramadanom Mujom, Dalibor Jevtić, kosovski ministar za povratak i zajednice, pozvao je raseljene Srba da se vrate u Prizren.

Dalibor Jevtić, ministar u Vladi Kosova za povratak i zajednice, pozvao je danas raseljene Srbe da se vrate u Prizren i poručio im da će imati sve što je potrebno.

U saopštenju kosovskog Ministarstva za povratak i zajednice navodi se da su Jevtić i gradonačelnik Prizrena, Ramadan Muja razgovarali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << danas u Skupštini grada Prizrena s potencijalnim povratnicima koji sada žive u izbegličkim centrima u Srbiji.

Jevtić je, navodi se u saopštenju, istakao da je potrebna volja raseljenih za povratak, a institucije će, kako je rekao, "zajedno sa svojim partnerima iz medjunarodne zajednice, pomoći da se povratak realizuje na najbolji moguć način".

Jevtić je s povratnicima posetio gradilište u naselju Podkaljaja, u centru Prizrena, i rekao da će, zajedno s "predstavnicima Opštine Prizren i Ambasadom Velike Britanjije na Kosovu, nastaviti da podržava proces povratka raseljenih u grad Prizren".

"Želim da vidim ovde i vašu decu, i unuke - i oni ovde moraju imati uslove za obrazovanje na srpskom jeziku. Ako je potrebno, izgradićemo i školu. Uradićemo sve da mladi Srbi budu ovde u Prizrenu jer samo tako se možemo nadati dugoročnom održivom povratku Srba", poručio je Jevtić povratnicima i posetio Milicu Đorđević, jedinog srpskog đaka u Prizrenu.

Ministar je posetio obližnje povratničko selo Novake gde je, kraj porušene crkve, rekao da se porušeni spomenici moraju obnoviti, a otišao je i u delimično obnovljenu crkvu Sv. Đorđa i u manastir Sv. Arhangeli kod Prizrena gde je predao poklon svog ministarstva u građevinskom materijalu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.