Pozitivna ocena sastanka sa Vilijamsonom

Izvor: RTS, 19.Okt.2012, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivna ocena sastanka sa Vilijamsonom

Još ne postoji sud pred kojim će se voditi postupak u slučaju trgovine organima na Kosmetu, ali je međunarodno sudsko veće realna opcija, izjavio zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić. Tim Klinta Vilijamsona jedini koji može da dođe do rezultata u tom slučaju, rekao Vekarić za RTS.

Tim za ispitivanje trgovine organima na Kosovu i Metohiji Klinta Vilijamsona je jedini koji može da dođe do rezultata u tom slučaju, rekao je zamenik tužioca za ratne zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bruno Vekarić u Dnevniku RTS-a, pozitivno ocenivši sastanak sa Vilijamsonom.

"Još ne postoji sud pred kojim će se voditi postupak. Po našem mišljenju to bi trebao da bude neki sud Ujedinjenih nacija, jer to proističe iz Rezolucije 1244, ali nisam siguran da je to realno", rekao je Vekarić.

Zamenik tužioca za ratne zločine je, međutim, rekao da je pitanje koliko je to realno budući da istragu sprovodi Euleksov tim.

Vekarić je ocenio treba utvrditi pred kojom institucijom će se vodili postupak, ukoliko bude osumnjičenih za trgovinu orgnima na Kosovu, i dodao da je međunarodno sudsko veće realnija opcija od suda UN.

Širok opseg istrage nije njena mana, pošto je sve povezano, od otmica i odvođenja u logor do klinika na kojima su vađeni organi, rekao je Vekarić ističući da se "ne može doći do jednog podatka a da on ne vodi do drugog".

Zamenik tužioca za ratne zločine smatra da se pojavljivanje svedoka, u slučaju trgovine organima, u javnosti i iznošenje nekih stvari iz istrage koji je ne ugrožavaju pokazalo da je bio dobar potez. Time je otvorena "pandorina kutija" i došlo se do novih činjenjica koje je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević prezentovao Vilijamsonu, rekao je Vekarić.

Dve strane su razmenile podatke koje imaju, a predstavnici srpskog Tužilaštva za ratne zločine pokazali želju za kooperaciju, rekao je Vekarić i dodao da je to bio njihov treći susret, posle pojavljivanja svedoka Tužilaštva.

Vekarić je naveo da su i ranije postojali sastanci sa operativcima iz Vilijamsonovog tima, i da je on došao u Beograd da se upozna sa vladom i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, od kojih je dobio nedvosmislenu podršku za istragu svih zločina.

Tim koji predvodi Klint Vilijamson istražuje navode o tome da se tokom sukoba na Kosovu trgovalo organima otetih Srba. Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti je u svom izveštaju naveo da je u taj zločin bio umešan i sadašnji predsednik Vlade Kosova Hašim Tači.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vekarić: Za trgovinu ljudskim ogranima sud UN najpravedniji

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Okt.2012

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da bi, ukoliko bude osumnjičenih za trgovinu ljudskim orgnima na Kosovu, najpravednije bilo da se postupak vodi pred nekim sudom Ujedinjenih nacija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.