Povratnica bez nade

Izvor: Politika, 26.Jun.2015, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratnica bez nade

Samo dve nedelje posle teksta o njoj u „Politici“, opljačkana Kata Grujić (74), jedina Srpkinja u selu Donji Petrić kod Kline

Kata Grujić jedina je Srpkinja u metohijskom selu Donji Petrić kod Kline i nada se da je prošlo ludilo u glavama ljudi – ovako je glasio podnaslov teksta „Tračak nade za povratnicu“, iz pera našeg saradnika sa Kosova i Metohije Nikole Beševića, objavljenog 8. juna u „Politici“. Bila je to priča o optimizmu jedne žene, koja je izgubila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sina i devera u ratnom zlu 1999. godine, kojoj je spaljena kuća i posečena stoletna šuma, ali koja nije izgubila nadu i želi da veruje da je njenim mukama konačno došao kraj.

No, samo 16 dana kasnije, iz Donjeg Petrića stiže nam druga vest: Povratnica Kata Grujić (74), jedina Srpkinja u selu Donji Petrić u opštini Klina na Kosovu, rekla je da su joj nepoznate osobe iz kokošinjca u dvorištu ukrale sve kokoške, njih 14. Kata Grujić kazala je za agenciju Beta da je policija o svemu obaveštena i da je obavila uviđaj: „Koliko sam videla, oni su zapisali samo N. N, na šta sam ih pitala kada će konačno da nađu tog N. N. koji već nekoliko puta krade po mom imanju i pravi štetu“.

Odgovor nije dobila. Ludilo u glavama očigledno nije prošlo...

Hrabra Srpkinja živi sama i jedina je povratnica u Donjem Petriću, jer u ovom selu nije uspeo organizovani povratak 2010. godine. Tada je iz donacije Danskog saveza za izbeglice izgrađeno sedam tipskih kuća za povratnike, ali su ih odmah „nepoznati počinioci“ razrušili i zapalili. Verovatno isti oni koji su sada i Katu opljačkali.

Grujićeva je selo napustila juna 1999. godine, a vratila se sa suprugom 11 godina kasnije i od tada više nije napuštala Donji Petrić. Suprug joj je preminuo februara ove godine. Sačuvala je i veru u komšije, u njihovu ljudskost. „Živim od poljoprivrede. Imam šest hektara zemlje, a od toga je četiri obradivo, dok su dva pod šumom. Zasejem pšenicu, kukuruz, pasulj. Tu je i bašta s povrćem. Plaćam komšijama Albancima gorivo da mi obrade zemlju za setvu i žetvu“, pričala nam je Grujićeva počekom juna.

Međutim, tada nije želela da govori o tome da je lopovi neprestano uznemiravaju već tri meseca, da joj kradu živinu. Verovala je u ljudskost, da će muke najzad prestati. Odneli su joj najpre 15 kokošaka, a sada i sve preostale. Nedavno su joj „nepoznate osobe“ oštetile i zasad kukuruza, napasajući krave na njenoj njivi. „Iza svega mora da stoje neki huškači sa strane koji hoće da me oteraju. Ja sa mog imanja neću nigde da idem“, odlučna je Kata Grujić.

„Moj je život poprilično mučenički. Stogodišnja šuma porodice Grujić je posečena. Idem peške i skupljam granje, pa ga na leđima vučem kući da bih mogla da založim šporet i da se zimi ogrejem. Dolazila je ranije komisija Vlade Srbije, neki koordinatori, i rekli su da smo suprug i ja suviše stari. Prekinula sam svaki dalji razgovor sa njima“, rekla je Grujićeva nedavno novinaru Nikoli Beševiću.

Katu je početkom juna obišao sin Dejan (1969), koji je prvi put posle 16 godina izgnanstva posetio rodno selo. „Nisam dolazio, jer sam znao da ovde neću zateći svog brata, koga su oteli i ubili Albanci. Neću videti ni strica, koji je takođe otet i ubijen. Neću više videti ni mnoge druge koje sam poznavao. Ali, otac je u međuvremenu umro i majka je ostala sama, pa osećam obavezu da joj se više posvetim“, nerado je Dejan govorio o mučnim detaljima životne priče.

Tračak svetla u tunelu Dejanu i njegovoj majci davale su komšije, desetak Albanaca i Roma, koji su došli su da ga obiđu i požele dobrodošlicu. „Postoje izuzeci, neki koji probleme prave i samim Albancima, a ne samo mojoj majci“, govorio je tada Dejan.

U Donjem Petriću je pre rata živelo 60 srpskih porodica, sa oko 250 članova, među kojima i četrdesetoro đaka. Ovo selo su nepoznati počinioci razrušili 1999. godine, kada su minirali i Crkvu Svete Trojice. Sada su kokošari iz Donjeg Petrića i okoline ugasili i ono malo treperave nade za Srbe povratnike.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.