Povlačenje sa KiM bi koštalo života

Izvor: S media, 25.Avg.2011, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povlačenje sa KiM bi koštalo života

Koliko se iz republičke kase izdvaja za institucije na KiM i šta bi se desilo ukoliko bi se ugasile? Škole su oslonac opstanka, a na njih se atakuje od 1999.godine.

Bez Srbije i srpskih institucija ne bi bilo života za naše sunarodnike koji žive na Kosovu i Metohiji. To je jednodušan utisak Srba iz južne pokrajine koji veruju da nikada neće doći dan kada će morati da šalju decu u albanske škole da uče po prištinskom nastavnom planu, da se leče u albanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << bolnicama ili da dobijaju socijalnu zaštitu od Albanaca.

A upravo to je od Srbije zatražila Angela Merkel, nemačka kancelarka prilikom ovonedeljne posete Beogradu - kada je rekla da treba ugasiti sve, ”paralelne institucije”.

Godišnje, država izdvaja samo za plate zaposlenih u zdravstvu, školstvu, socijalnoj zaštiti i u lokalnim samoupravama na KiM više od 22 milijarde dinara. Oko 40.000 porodica živi od tih ličnih dohodaka. Na taj iznos treba dodati investicije u škole, vrtiće, domove zdravlja, što je više desetina milijardi.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu za KiM, niko u Srbiji nije sabrao ukupna ulaganja u Kosovo, jer je to integralni deo zemlje, a budžetski razdeli se ne odvajaju teritorijalno.

Za plate zaposlenih u 29 opština na Kosovu izdvojeno je ove godine oko 2,5 milijardi dinara. U dvadeset opština rade srpske lokalne samouprave, dok njih devet, u kojima živi veoma mali broj Srba, funkcioniše na nivou opštinskih koordinatora.

Milivoje Mihajlović, šef Vladine kancelarije za saradnju s medijima, naglašava da država Srbija nije prisutna samo u četiri opštine na severu Kosova (Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić), već i u 25 lokalnih samouprava južno od Ibra:

- Iz državne kase finansira se rad svih ovih opština i brojnih institucija, od prosvete do zdravstva i komunalnih preduzeća, koje funkcionišu u lokalnim samoupravama. Povlačenje iz ovih sredina značilo bi i ukidanje značajnih sredstava koje omogućavaju, koliko-toliko, normalan život naših ljudi u tim krajevima - rekao nam je Mihajlović.

Radenko Nedeljković, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga kaže za ”Novosti” da se od sukoba do danas pokazalo da Srbi žive samo tamo gde postoje i srpske institucije:

Ivanović: Novi uslovi slabe evroentuzijazam naroda

Merkelova otreznila Srbiju

Jesmo li priznali Kosovo?

- Ukidanje naših institucija dovelo bi do masovnog iseljavanja Srba sa Kosova. Verujem u čvrst stav naše države da se očuvaju institucije jer bi svaka drugačija odluka bila pogubna - rekao nam je Nedeljković.



Škole su oslonac za opstanak srpskog naroda


U pokrajini rade 53 osnovnih, 25 srednjih škola i 11 predškolskih ustanova. U okviru Univerziteta iz Prištine sa izmeštenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici radi deset fakulteta koje pohađa oko 10.000 studenata. U školstvu je zaposleno oko 3.000 ljudi, za čije plate država godišnje izdvoji oko dve milijarde dinara.

Srpske škole pohađa oko 20.000 osnovaca i srednjoškolaca i oko 5.000 predškolske dece:

- Albanci permanentno od 1999. godine udaraju na školski sistem, jer su svesni da našu decu nećemo slati u njihove škole. Sve te naše škole funkcionišu po potpuno istom sistemu kao sve ostale škole u Srbiji. Škole su oslonac za opstanak srpskog naroda. Čim je Merkelova ispostavila onaj zahtev, aktiv direktora u svim školama doneli su odluku da će držati časove po privatnim kućama ako nas izbace iz školskih zgrada - ispričao nam je - Predrag Stojčetović, načelnik Školske uprave na KiM.

Za zdravstvenu zaštitu na KiM godišnje se izdvaja oko šest milijardi dinara, od čega oko pet milijardi ”otpada” na plate. U 23 zdravstvene ustanove na KiM zaposleno je ukupno 6.590 zdravstvenih radnika, koji se nalaze na platnom spisku države Srbije. Oni vode brigu o zdravlju oko 120.000 Srba i nealbanaca, ali i Albanaca koji se sve češće javljaju za pomoć ovim zdravstvenim ustanovama.

Ministar zdravlja Zoran Stanković ocenio je da su institucije na Kosovu legitimne institucije države Srbije, pa su tako i zdravstvene institucije sastavni deo zdravstvenog sistema Srbije:

- Ne postoje uslovi za ukidanje tih institucija na severu KiM. To bi moglo da ugrozi pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu koje živi u enklavama, kao i položaj zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojila je u prošloj godini oko 4 milijarde i 163 miliona dinara, od čega je za isplatu privremene novčane naknade raseljenima izdvojeno oko četiri milijarde. Za aktivne mere zapošljavanja izdvojeno je 70,9 miliona dinara.

(Novosti)
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.