Potpisan sporazum sa Lufthansom o obnovi linije Beograd - Priština

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jan.2020, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan sporazum sa Lufthansom o obnovi linije Beograd - Priština

Srbija i Kosovo danas su sa avikompanijom Lufthansa potpisali sporazum koji bi trebalo da omogući obnovu avio linije Beograd - Priština posle više od 20 godina.

Pismo o namerama potpisano je u američkoj ambasadi u Berlinu, u prisustvu ambasadora SAD i specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajena. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

U ime Srbije pismo o namerama je potpisao državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac, a sa kosovske strane generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Kosova Eset Beriša.

O'Brajen je sporazum nazvao "istorijskim" dodajući da su komercijalne veze "žila kucavica moderne ekonomije".

Na relaciji Beogard-Priština leteće avioni Lufthanzinog prevoznika Eurovings (Eurowings) čiji je predstavnik rekao da će letovi biti obnovljeni pošto Srbija i Kosovo otklone preostale prepreke, prenela je agencija AP.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je ranije danas povodom potpisivanja pisma o namerama između Ministarstva privrede Srbije i kompanije Lufthanza o ponovnom uspostavljanju avio linije Beograd - Priština da bi ta linija mogla da zaživi "nakon ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije" i nakon što dijalog Beograda i Prištine bude nastaljen.

Prema njegovim rečima, zvaničnici iz Beograda će o toj nameri obavestiti i Unmik i Kfor koji su, kako je dodao, po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i po Vojno-tehničkom sporazumu, zaduženi za kontrolu i koordinaciju u ime Srbije u vazdušnom prostoru Srbije na Kosovu.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravo je potpisivanje pisma o namerama za ponovno uspostavljanje avio-linije Beograda - Priština kao "važan korak za kretanje građana i proces normalizacije".

Ponovno uspostavljanje aviosaobraćaja između Beograda i Prištine može samo da donese dobro, rekla je danas potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović dodajući da je i istakla da se već neko vreme radi na uspostavljanju administativnih i tehničkih uslova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.