Postignut dogovor o kosovskom carinskom pečatu

Izvor: Southeast European Times, 03.Sep.2011, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor o kosovskom carinskom pečatu

Sporazum o carinskom pečatu Kosova je postignut, ali njegova implementacija mogla bi da predstavlja prepreku.

03/09/2011

Igor Jovanović i Linda Karadaku za Southeast European Times iz Beograda i Prištine – 3.9.2011.

Beograd i Priština postigli su sporazum o carinskom pečatu Kosova tokom runde razgovora održane u petak (2. septembra) u Prištini, ali još uvek ostaje prostora za sumnje u sprovođenje tog sporazuma.

Oba tima složila su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da će na pečatima pisati „Carina Kosova“, bez dodatnih simbola državnosti Kosova.

„To je pečat institucije, Carine Kosova, i carinskog odeljenja koje se bavi tim pitanjem“, rekla je portparolka Carine Kosova Adriatik Stavileci za SETimes.

Međutim, šef delegacije Beograda Borislav Stefanović izjavio je da srpske vlasti „neće prihvatiti kosovsku carinu na administrativnim prelazima“.

„Mislimo da su postojeći pečati potpuno u skladu sa svim međunarodnim sporazumima u kojima Kosovo učestvuje“, rekla je portparolka Vlade Kosova i ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari-Lila za SETimes.

Posle otkazivanja pregovora o carinskim pečatima 20. jula, kosovske vlasti pokušale su da zauzmu prelaze ka Srbiji na severu Kosova, gde većinom žive Srbi. U sukobu između kosovske policije i lokalnih Srba ubijen je jedan kosovski policajac.

Kosovo je potom zabranilo uvoz robe iz Srbije. Privredna komora Srbije saopštila je da je zbog zabrane od kraja jula srpska privreda izgubila oko 45 miliona evra. Očekuje se da će dogovor oko pečata donekle unaprediti odnose.

Šefica pregovaračkog tima Kosova Edita Tahiri izjavila je za Radio-televiziju Srbije da će taj „izuzetno značajan sporazum“ omogućiti slobodan protok robe.

Odmah nakon dogovora u Briselu, Stefanović je poručio javnosti u Srbiji da „nazivom pečata „Kosovska carina“ nije ugrožena pozicija Srbije, jer na pečatu neće biti državnih simbola ili grba Kosova“.

Međutim, potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da je postizanjem tog sporazuma Beograd „kapitulirao i učinio još jedan važan korak u odricanju od Kosova“.

„Kada se prihvati carinski pečat prihvata se i carina Kosova i albanska granična policija na graničnim prelazima, koji su do sada bili administrativni prelazi“, rekao je Samardžić.

EU je pozdravila ishod. Posrednik Unije u razgovorima Robert Kuper rekao je da je sporazum „važan za obične građane“.

„Dogovor koji će omogućiti trgovinu u regionu učiniće i da region bude više evropski“, ocenio je Kuper.

I direktor projekta Kosovski kompromis Aleksandar Mitić rekao je za SETimes da je dogovor uspeh za Prištinu.

„Dogovor o pečatu je u potpunosti u interesu Prištine, jer ona time dobija svoj međunarodni suverenitet u ekonomskim odnosima. Vlasti u Beogradu morale su da pristanu na takav dogovor kako bi očuvale evropsku perspektivu, nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila da se ukinu srpske institucije na Kosovu“, rekao je Mitić.

Kosovski analitičar Ibrahim Redžepi rekao je da pitanje carinskih pečata neće tako lako proći, „jer se tu dotiče pitanje nezavisnosti i suvereniteta Kosova“.

Razgovori su takođe uključivali katastar. Dve strane su se saglasile da se uspostavi katastar na Kosovu kojim će se štititi prava građana sa legitimnim imovinskim zahtevima.

Sledeća runda razgovora planirana je za kraj ovog meseca.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.