Postepeno priznanje Kosova

Izvor: B92, 30.Jul.2011, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Postepeno priznanje Kosova"

Beograd -- Poslanik DSS Slobodan Samardžić ocenio je da Beograd u dijalogu sa Prištinom postepeno priznaje nezavisnost Kosova.

Samardžić je rekao da je zato neophodna hitna promena državne politike prema južnoj pokrajini

"Mi ne možemo da utičemo na Albance, oni će i dalje raditi ono što rade, i ne možemo da menjamo stav zapadnih zemalja, jer je i on jaka konstanta. Ono što možemo menjati je naša politika", kazao je Samardžić na vanrednoj sednici parlamenta o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovu.

Prema njegovoj oceni, situacija na severu pokrajine će se teško vratiti na stanje pre 25. jula, jer je Kfor konačno pokazao svoje pravo lice tako što je, iako je na Kosovu po Rezoluciji 1244, podržao delovanje kosovskih Albanaca.

Samardžić je tekst deklaracije Vlade Srbije o situaciji na Kosovu kritikovao ocenjujući da je "amaterski sročen" i pun grešaka i propusta.

"Ipak, najveći problem deklaracije je politički status kvo, to što ne menja ništa u politici vlade, a trenutak nalaže da se nešto promeni", kazao je Samardžić, i zato zatražio od predsednice parlamenta da poslanicima omogući konsultacije kako bi se proverilo da li je moguće načiniti kompromis o ponuđenom tekstu.

Amandman koji je podneo DSS, kako je objasnio, unapređuje tekst deklaracije sa stanovišta potrebe da se politika promeni, i, između ostalog, sadrži i zahtev da se uđe u pregovore o Kosovu pod okriljem UN, i da se Srbija okrene onim međunarodnim činiocima od kojih može očekivati podršku za svoju politiku.

Samardžić je poručio da svet danas nije onakav kakav je bio devedesetih godin, i da stoga treba postići zamrzavanje stanja kako bi se u budućnosti moglo pregovarati i o nekim rešenjima koja bi bila povoljna za Srbiju.

Analizirajući uzroke najnovije krize na Kosovu, Samardžić je rekao da je koren problema u ekspanzionističkoj politici Albanaca, podršci koju ta politika ima od SAD, NATO-a i većine država EU, i u pogrešnoj politici vlade koja je za svoje saveznike odabrala upravo one sile koje najviše pomažu politiku Albanaca.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.