Posle 23 godine neko se setio da to smeta; Novi pritisak na Srbe na KiM VIDEO

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 23:05

"Posle 23 godine neko se setio da to smeta"; Novi pritisak na Srbe na KiM VIDEO

Priština -- Kosovska ministarka trgovine Hajdari najavila je da će 48 preduzeća ostati bez dozvola za rad jer su pri registraciji koristili odrednice "Srbija" ili "KiM"

To se ocenjuje kao novi pritisak na srpsku zajednicu.

"Takvi potezi nemaju nikakve veze sa ekonomijom, već imaju politički predznak", ocenjuju vlasnici preduzeća i neki kosovski politički analitičari.

Na spisku preduzeća koji su objavili mediji na albanskom, nalaze se i MTS d.o.o, Komercijalna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banka a.d, filijala u Mitrovici, Beogradska banka a.d, filijala Peć, Edukativni centar Code, Silur d.o.o, PTU Miljana...

Hajdari je navela da ta preduzeća u rubrici "država i prebivalište" imaju navedeno "Priština-Kosovo i Metohija", "Peć-Republika Srbija", "Gnjilane-Srbija", "Đakovica-Srbija" i da je Ministarstvo već osnovalo Komisiju za ponovnu verifikaciju dosijea u Agenciji za registraciju preduzeća, "posebno onih sa sumnjivom dokumentacijom sa neustavnim odrednicama".

"Ukoliko se potvrde najave ministarke Hajdari i ukine dozvola za rad pomenutih kompanija, to će zasigurno dovesti da nove političke i bezbednosne krize na Kosovu, daljeg urušavanja poverenja između Vlade Kosova i lokalnih Srba, ali i dodatnog zaoštravanja odnosa Vlade Kosova sa Srbijom, Briselom i Vašingtonom", rekao je Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa o EU.

"Posle 23 godine, neko se setio da mu i to smeta. Šta će biti dalje? Da li će posle ovoga, ako ovo prođe, na udaru biti škole, domovi zdravlja, jer oni isto to imaju u nazivu, recimo, Dom zdravlja Gračanica-Srbija", upitao je Saša Sekulić, predsednik Asocijacije srpskih privrednika.

Više o tome saznajte u video-prilogu u nastavku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.