Poslanici: Kraj zataškavanju zločina OVK

Izvor: Press, 23.Apr.2014, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici: Kraj zataškavanju zločina OVK

Poslanici su, u izjavi Tanjugu, komentarišući odluku kosovske skupštine o osnivanju specijalnog suda za istragu ratnih zločina koje su počinili pripadnici bivše OVK, rekli da je to prvi korak da se stvari pomere sa mrtve tačke, ali i da je važno da pravda ne bude slepa, ili sa povezom na jednom oku. 

Dosadašnji predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da će osnivanje suda, iako iznuđeno pritiskom Brisela i >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Vašingtona, biti korak napred, a da se u narednom periodu očekuje da Priština pokaže da je iskreno posvećena i da neće stvarati prepreke u njegovom radu. 

“Ovo je suštinski i najpotrebniji korak, ako želimo stvarni pomak u normalizaciji međunacionalnih odnosa na Kosovu i Metohiji, jer ne možete vršiti diskriminaciju među žrtvama i samo jednu stranu proglašavati krivom”, rekao je Drecun.

On je naveo da će formiranje suda učvrstiti proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i istakao da je Beograd svojim konstruktivnim ponašanjem tokom briselskog dijaloga stvorio situaciju “u kojoj je bilo nemoguće oglušiti se o neophodnost formiranja suda”.

“Verujem da ćemo konačano imati međunarodnu pravdu koja neće biti slepa ili s povezom na jedno oko i da će ovaj tribunal zapravo obavljati posao koji nije uradio Tribunal u Hagu, u kojem su uglavnom Srbi proglašavani krivcima, dok gotovo niko u redovima OVK nije odgovarao”, rekao je Drecun.

On je ocenio da će glavna teškoća u radu tog suda biti sposobnost ili nesposobnost albanske zajednice na Kosovu i Metohiji da se suoči sa zločinima koje su počinili pripadnici OVK.

Drecun je naveo da će, ako sud uspe da zaštiti svedoke pravda stići na Kosovo

I poslanik DS Borislav Stefanović nada se da će ta odluka pokazati da postoji snaga i način da se dođe do pravde koja se predugo čekala budući da do sad niko nije osuđen za zločine koje su pripadnici OVK počinili nad vojskom, policijom i nad građanima srpske nacionalnosti.

Stefanović, koji je bio šef pregovaračkog tima Beograda, kaže da istovremeno glasanje o produženju mandata Euleksa i o formiranju suda govori da su te dve stvari povezane i da jedna bez druge ne mogu. 

Prema njegovim rečima, međunarodna pravda je spora i neefikasna, ali se nada da će u ovom slučaju biti prilike da se dođe do onih koji su naredili, organizovali i počinili zločine na Kosovu, pripadnika OVK.

“To sigurno neće biti jednostavno, ali mislim da njihovo društvo ne može proći kroz bilo kakvo pročišćenje i sazrevanje dok se ne suoče sa zločinima koji su počinjeni i dok zločinci ne odgovaraju”, rekao je Stefanović, ukazujući da su do sad samo ljudi srpske nacionalnosti privođeni, hapšeni i proganjani.

Srbija, kako je naveo, kao država daleko je više odmakla od njene pokrajine i ovo je dobra prilika da se pokaže njihova zrelost i da deklarativno zalaganje za suočavanje dobije pravosudnu završnicu.

“Do sad nije bilo pomaka, iako se manje-više zna sve o tome i priča, postoje i materijalni dokazi, ali cela srpska javnost želi da se to pomakne sa mrtve tačke”, rekao je Stefanović, koji očekuje da očigledan pritisak međunarodne zajednice da rezultat. 

Poslanik SPS Zvonko Stević rekao je da je sud trebalo osnovati mnogo ranije, kako bi oni koji su počinili ratne zločcine bili izvedeni pred lice pravde, pre svega zbog onih koji su izgubili svoje najmilije, ali i onih koji čekaju da vide kakva je sudbina nestalih.

“Zahtev međunarodne zajednice da se zločini, kojih je evidentno bilo, utvrde i da pravda izađe na videlo opravdan je i ja se nadam da će pravda, koja je spora ali dostižna, biti konačno dostignuta”, rekao je Stević.

Poslanik NDS Goran Bogdanović, koji je bivši ministar za Kosovo i Metohiju saglasan je da treba ispitati sve zločine koji su se desili na području Kosova pre dolaska međunarodne misije, ali i posle 1999. godine.

“Mislim da svako ko iole misli dobro Kosovu i građanima i smatra da pravda treba da pobedi, treba da pozdravi osnivanje suda. Napokon će svi koji su učestvovali u ubistvima, masakriranju i kidnapovanju biti procesuirani i odgovarati za nedela koji su učinili 1998 i 2000”, rekao je Bogdanović.

Bogdanović poručuje da je potrebno da Euleks ojača svoju misiju i kapacitete i da revnosno obavlja svoj posao, pre svega zbog učestalijih napada na pripadnike srpske zajednice. 

“Nemoguće je da Albanci koji se hapse, koji su osumnjičeni za nedela i ubistva, posle par dana budu pušteni, a da se Srbi hapse i zatvaraju bez ikakvih dokaza i relevantnih svedoka, ili da se svedoci ubijaju”, rekao je Bogdanović. 

Iako očekuje poteškoće i opstrukcije od strane Albanaca, Bogdanović veruje da će međunaroda zajednica ipak te slabosti i nedostatke otkloniti. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Karla del Ponte sumnjičava prema kosovskom tribunalu

Izvor: Blic, 24.Apr.2014, 13:29

Berlin - Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte s nepoverenjem, sumnjom i čuđenjem gleda na odluku skupštine Kosova o formiranju specijalnog suda za istraživanje ratnih zločina nekadašnje "OVK" i smatra da je takav sud nepotreban...- Moram reći da se čudim..imam brojne sumnje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.