Poruka iz Mitrovice: Srbi neka ne izađu, a Rusi neka dođu

Izvor: Vostok.rs, 27.Sep.2013, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka iz Mitrovice: Srbi neka ne izađu, a Rusi neka dođu

27.09.2013. -

Prekjuče je u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji Privremene skupštine AP Kosovo i Metohija održan protestni skup protiv održavanja izbora koje je za 3. novembar zakazala "predsednica" samoproglašenog Kosova Atifete Jahjaga. Osovne poruke koje su se na njemu mogle čuti su glasile – daćemo 0% glasova Hašimu Tačiju jer ćemo 100% >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << bojkotovati izbore, a čuo se i poziv Putinu i Rusiji da na Kosovo pošalju vojni kontigent, što je bilo propraćeno klicanjem Srbiji.

Naime, na proteklom mitingu Srbi su još jednom ponovili svoj dobro poznati stav da bi eventualnim izlaskom na izbore bili definitivno uvučeni u ustavno-pravni poredak takozvanog Kosova, a tokom skupa je upozoreno da će posle izbora u Beogradu biti donet zakon po kome će prestati finansiranje tamošnjih republičkih i lokalnih organa iz budžeta Srbije, zbog čega će oko 10.000 ljudi zaposlenih u institucijama države Srbije ostati bez posla, odnosno da će Srbija jednostavno da se povuče sa područja Kosmeta.

Osim toga, na mitingu se nisu čule samo poruke upućene srpskoj vlasti, koje su mahom bile propraćene negodovanjem, već je sa govornice bio upućen i poziv ruskom predsedniku da slanjem vojnog kontigenta utiče na bezbednosnu situaciju u pokrajini. Naposletku, protestni skup je završen pozivom na bojkot izbora uz objašnjenje da Srbi jedino žele da ostanu deo države Srbije, a zbog toga je po njima najbolje da 3. novembra ostanu kod svojih kuća ili da tog dana posete crkve i manastire.

Naravno, postavlja se pitanje šta je zaista u najboljem interesu Srba sa Kosova i Metohije - da izađu na izbore, kako im to savetuje vlast u Beogradu, ili da ih bojkotuju radi očigledne činjenice da bi u tom slučaju izašli iz ustavno-pravnog poretka države Srbije i dobrovoljno se priključili državolikim strukturama Tačija i Jahjage?

Zato, da bi se rešila ta dilema možda je najbolje pogledati današnje novine. Kako je izjavio premijer Dačić u intervjuu za najnoviji broj beogradskog dnevnog lista «Večernje novosti», izlazak na izbore je po njemu neophodan radi toga što su, kako je rekao, lokalni izbori na Kosmetu - «prilika da Srbi dobiju vlast u opštinama u kojima su većina, a koja bi imala međunarodnu verifikaciju», sugerišući time da valjda u međunarodnim razmerama samo vlast u sistemu nezavisnog Kosova ima potrebnu verifikaciju.

A na pitanje – «Da li je prihvatljivo da u pregovarački okvir sa Evropskom unijom bude uneto da se sa Prištinom potpiše sporazum o dobrosusedskim odnosima?», Dačić je izbegao jasan i nedvosmislen odgovor, već je samo izrazio žaljenje nad činjenicom što se Srbija nimalo ne pita o tome kako će izgledati pregovarački okvir sa Evropskom unijom, čime je samo još više produbio sumnje da će Srbija pre ili kasnije u procesu približavanja EU da potpiše sa Kosovom i taj famozni sporazum o dobrosusedskim odnosima, kao da se radi o dve nezavisne države.

Kada se sve to uzme u obzir, onda je prilično teško razuveriti Srbe sa Kosmeta, koji su na mitingu u Kosovskoj Mitrovici pozvali na bojkot izbora, da nisu u pravu, te da izlaskom na izbore neće biti uvučeni u ustavno-pravni poredak samoproglašenog Kosova. Zapravo, kako se čini, niko i ne pokušava da ih ozbiljno i argumentovano uveri u to.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije, foto: (s) Timur Blohin, Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.