Porodice žrtava čekaju rezultate istrage

Izvor: KMnovine.com, 07.Okt.2014, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice žrtava čekaju rezultate istrage

Udruženje porodica stradalih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. upozorilo je da je, sa dugačkog spiska kidnapovanih Srba, u prošloj godini identifikovano svega devet osoba, a u ovoj godini nijedna.
 ...
Nadaju se da će istraživanje lokacije u đakovičkom selu Piskote dati i konkretne rezultate. 


"Porodice srpskih žrtava, baš kao i porodice svih žrtava u regionu, moraju imati jednako pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << na istinu", saopštilo je Udruženje, ističući da su "sa posebnom pažnjom i probuđenom nadom dočekali saopštenje Tužilaštva za ratne zločine Srbije", naročito oni koji još tragaju za svojim najmilijima.

Tužilaštvo u Beogradu je juče saopštilo da u saradnji sa Euleksovim tužilaštvom proveravaju informacije o postojanju masovne grobnice u selu Piskote, kod Đakovice u kojoj se, po svemu sudeći, nalaze zemni ostaci kidnapovanih srpskih civila tokom 1998. i 1999. godine.

Kako je srpsko tužilaštvo navelo u svom saopštenju, oni "raspolažu informacijama da bi eventualni posmrtni ostaci na ovoj lokaciji, mogli da pripadaju žrtvama zločina pripadnika OVK u logoru "Likovac".

"S obzirom na to da je, kako saznajemo, Tužilaštvo Euleksa donelo naredbu da se na pomenutoj lokaciji izvrši ekshumacija, autopsija i identifikacija eventualnih posmrtnih ostataka iz potencijalne masovne grobnice, porodice kosmetskih stradalnika sa strepnjom čekaju nove vesti", navedeno je u saopštenju.

Udruženje je podsetilo da je od prvih organizovanih kidnapovanja Srba i nealbanaca na Kosmetu, već je prošlo 16 godina.

"I, bez obzira na to što niko iz porodica 530 kidnapovanih čija se sudbina ni danas ne zna, ne želi da prihvati najverovatniju činjenicu da njihovi najrođeniji više nisu među živima, svesni su i da su, koliko god istina bolna bila, neizvesnost i beznađe teži i nepodnošljiviji", navedeno je u saopštenju koje je potpisala predsednica Udruženja Nataša Šćepanović.


RTS

Pripremile: KM Novine

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.