Popov: Preševu dati perspektvu i odvojiti pitanje Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2013, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popov: Preševu dati perspektvu i odvojiti pitanje Kosova

NOVI SAD -

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je cela zavrzalama oko spomenika mogla biti izbegnuta da je bila bolja komunikacija između nadležnih državnih organa i predstanika lokalnih organizacija i vlasti u Preševskoj dolini.

On veruje da nije ni moralo doći do podizanja spomenika jer je na terenu bilo dovoljno predstavnika državnih organa koji su mogli da deluju preventivno. Popov ocenjuje da su tako mogle biti izbegnute velike tenzije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Cela priča oko spomenika je skrenula pažnju sa suštinskog pitanja juga Srbije, a to je veliko siromaštvo i nezaposlenost. Ako su neki predstavnici lokalnih vlasti podizanjem spomenika i hteli da to pitanje postave u žižu pažnje, nisu u tome uspeli jer se mnogo više priča o samom spomeniku, a manje o njihovim problemima. Takođe ni državni organi nisu to pitanje izvukli u prvi plan", ocenjuje Popov.

Direktor Centra za regionalizam kaže da nije dobro što je presednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, koji inače spada u ekstremnije Albanske političare, uspeo da na pitanju spomenika homogenizuje albanski nacionalni korpus, pa čak i neke političare sa kojima nije u slozi, npr. sa Rizom Haljimijem.

"Posle ovoga svi treba da spuste tenziju. Suština je da se ovo pitanje ne dovodi u vezu sa Kosovom i pregovorima, niti da se bilo kakva priča pokreće o mogućnosti prisajedinjenja tog dela Srbije Kosovu", ističe Aleksandar Popov.

On veruje da bi država morala sada da ponudi perspektivu za brži razvoj prostoru koji najverovatnije ima najveću stopu nezaposlenosti i šampion je po broju lažnih azilanata.

"Potrebno je graditi novo poverenje, nažalost ono je u dobroj meri narušeno. Mislim da je Zoran Stanković, kao predsednik Koordinacionog tela, prava osoba za taj posao, s obzirom na to da je on sa tih prostora i da ima dobre veze sa Albancima na jugu Srbije", ocenio je za Radio Novi Sad direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Popov: Preševu dati perspektivu i odvojiti pitanje Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2013

NOVI SAD -..Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je cela zavrzalama oko spomenika mogla biti izbegnuta da je bila bolja komunikacija između nadležnih državnih organa i predstanika lokalnih organizacija i vlasti u Preševskoj dolini...On veruje da nije ni moralo doći do podizanja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.