Pomoć policiji u istraživanju zločina iz mržnje

Izvor: Press, 19.Okt.2012, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć policiji u istraživanju zločina iz mržnje

Serija od šest radionica na teritoriji Kosova, posvećena identifikovanju, istraživanju i reagovanju na zločine iz mržnje za 90 viših službenika policije na Kosovu, uključujući komandire stanica, zamenike regionalnih direktora i regionalne šefove za operativu, završena je danas u Uroševcu

Organizator radionica, Misija OEBS-a na Kosovu, precizirala je u saopštenju da od kraja 2011. godine na Kosovu obučava sudije, tužioce i policijske službenike kako da odgovore na >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zločine iz mržnje. Pored toga, OEBS je razvio kurs o borbi protiv zločina iz mržnje koji je uključen u osnovnu obuku za policajce na kosovskoj Akademiji za javnu bezbednost.

Šef sekcije za nadgledanje bezbednosti pri Misiji OEBS-a Kirsten Jope je podsetila da se zločini iz mržnje definišu kao zločini koji su motivisani netolerancijom prema karakteristikama žrtve, bilo da su u pitanju jezik, etnička ili rasna pripadnost, verska ili politička uverenja ili pak kultura.

"Kao takvi oni utiču na celokupne zajednice. Pravovremeno identifikovanje, istraga i na kraju krivično gonjenje počinilaca zločina iz mržnje je od suštinske važnosti za sprečavanje njihovog ponavljanja i eskalacije. Sve ovo zahteva veštine i snažnu posvećenost policije i pravosuđa", navela je Jope.

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat u zaštiti i unapređenju ljudskih prava, demokratiji i razvoju sektora javne bezbednosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.