Izvor: RTS, 10.Jun.2021, 16:29

Policija oko Hrama Hrista Spasa, reakcije iz Prištine i Beograda

Nekoliko pripadnika policije viđeno je danas oko nedovršenog Hrama Hrista Spasa u centru Prištine, nakon što je episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i vernicima služio liturgiju povodom Spasovdana, prvu nakon 1998. godine.
Iz policije nije bilo informacije kojim su povodom njeni pripadnici došli u dvorište hrama Srpske pravoslavne crkve.

Reagovao je kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Ćeku koji je izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da "vlada više neće dozvoliti aktivnosti" kao što je služenje liturgije u nedovršenom hramu Hrista Spasa u Prištini.
"Tokom današnjeg dana bili smo obavešteni o aktivnosti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu u nedovršenoj strukturi koja je izgrađena na imanju Univerziteta u Prištini tokom represivnog srpskog režima nad Kosovom. Kosovska policija nije unapred obaveštena o održavanju ove aktivnosti i ovo predstavlja kršenje pravila javne bezbednosti na Kosovu", naveo je Čeku na svom Fejsbuk profilu.
Oglasio se i  Daut Haradinaj, kandidat za gradonačelnika Prištine iz Alijanse za budućnost Kosova, rekavši da liturgija "predstavlja kršenje dostojanstva republike i uvreda njenim građanima".
Vršilac dužnosti predsednika opozicione Demokratske partije Enver Hodžaj pak tvrdi da je liturgija u crkvi u Prištini održana "uz dozvolu i puno znanje vlade Kosova". 
"Dolazak vladike Teodosija i srpskih hodočasnika nikada nije mogao da se omogući bez dozvole, obezbeđenja sigurnosti i političke podrške vlade. Zbog toga je danas, nažalost, ugrožen karakter države Kosovo i otvorene su nove teme u dijalogu sa Srbijom koje će biti potvrđeni na sastanku Kurtija i Vučića 15. juna", napisao je Hodžaj.
Iz vlade u Prištini još nije bilo reakcija na služenje liturgije u centru Prištine.
Prištinski odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda ocenio je služenje liturgije "političkom provokacijom" uoči nastavka dijaloga.
Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da je današnji upad kosovske policije na crkveni posed Hrama Hrista Spasa u Prištini "brutalna demonstracija sile i verske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine".
"Nakon što se u hramu sakupila nekolicina vernika da obeleži slavu uz poruke mira i tolerancije vladike Teodosija, usledila je sramna reakcija Prištine, kao nedvosmislena poruka Srbima, vernicima Srpske pravoslavne crkve. Prisustvo policije ispred crkve očigledna je pretnja vernicima šta će im se dogoditi ukoliko ponovo dođu u ovu svetinju u gradu, iz koga je nakon 1999. godine proterano 40.000 Srba sa njihovih ognjišta", navodi Petković u saopštenju.
Reagovao je i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

"Liturgija, molitva, poziv na mir i suživot jutros u Prištini od strane vladike Teodosija. Niti jedna politička izjava od strane bilo koga. Nakon uskršnje 'čestitke', nula vakcina za Srbe na Kosovu i kršenja prava Srba odgovor vlasti – slanje policije i uviđaj oko Hrama Hrista Spasa", napisao je Jevtić na Tviteru tim povodom.
Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je liturgiju u nedovršenom Hramu Hrista Spasa u centru Prištine, prvi put od 1998. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kosovska policija upala na posed Srpske pravoslavne crkve posle liturgije u Prištini FOTO

Izvor: B92, 10.Jun.2021

Priština -- Nekoliko pripadnika policije viđeno je danas oko nedovršenog Hrama Hrista Spasa u centru Prištine, nakon liturgije povodom Spasovdana...Iz policije nije bilo informacije kojim su povodom njeni pripadnici došli u dvorište hrama Srpske pravoslavne crkve, prenosi RTS...Prvu liturgiju nakon...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.