Policajce prijavio opštinar

Izvor: B92, 28.Feb.2012, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajce prijavio opštinar

Gnjilane, Gračanica -- Predsednik opštine Parteš (Pasjane) Nenad Cvetković, izjavio da je on Policiji Kosova prijavio pet radnika MUP-a Srbije jer su uznemiravali Srbe iz te opštine.

Cvetković je izjavio da su uhapšeni radnici Policijske uprave Gnjilane pretili dvojici radnika u opštini Parteš Ivici Jančiću i Nikoli Pavloviću. Njima dvojici je, kako je rekao, na saslušanju u Vranju, gde je od 1999. izmeštena PU Gnjilane, zaprećeno da moraju da napuste kosovske institucije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili će biti uhapšeni.

Opština Parteš (Pasjane) formirana je po planu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija i obuhvata isključivo naselja u kojima žive Srbi u opštinama Gnjilane i Kosovska Kamenica, a Cvetković je izabran na kosovskim lokalnim izborima.

"Jančić i Pavlović su inspektor i šef obezbeđenja u opštini Parteš (Pasjane) u kojoj sto odsto žive Srbi. Pripadnici PU Gnjilane uručili su im pozive da se jave u Vranje, kada su se javili tri sata su saslušavani, prećeno im je da će biti uhapšeni ako ne napuste kosovske institucije", rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, njih dvojica su posle saslušanja dobila i pisanu izjavu u kojoj se navodi sve sa saslušanja.

Cvetković navodi da mu nije jasno zašto su pretili tim ljudima kada je njegov protivkandidat na lokalnim izborima koje je organizovala Priština bio jedan visoki oficir zaposlen u Policijskoj upravi Gnjilane.

"Mi se ne bavimo visokom politikom, pokušavamo da zaštitimo Srbe koji ovde žive. Preko opštine Parteš (Pasjane) 500 ljudi prima platu, koji pre toga nigde nisu radili. Ali mora da se vidi šta je ovde stvarni problem, da li se srpska policija, koja od 1999. godine ne radi svoj posao, niti se bavi Albancima koji ovde žive, pretvorila u instrument koji samo pravi probleme Srbima", rekao je on.

On je naveo da neki od policajaca koji su uhapšeni u subotu 25. februara imaju po više desetina prijava zbog raznih krivičnih dela, koje su protiv njih podnosili Srbi iz Kosovskog Pomoravlja, ali da niko od nadležnih iz MUP-a Srbije po tom pitanju nije reagovao.

"Sa svim ovim žalbama obraćali smo se i ministru srpske policije Ivici Dačiću, ali nikakva istraga nije usledila. Zato smo se obratili međunarodnoj zajednici", kazao je Cvetković.

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije ROSU uhapsili su u subotu 25. februara petoricu Srba sa područja Gnjilana, među kojima

su četvorica radnika PU Gnjilane, koja je izmeštena u Vranje, i Mladen Dimitrijević, matičar u penziji, koji se terete za "napad na pravni poredak Kosova i ometanje policije u vršenju službene dužnosti".

Svima njima je određen pritvor do 30 dana, a osumnjičeni su smešteni u pritvorske jedinice u okružnim zatvorima u Prištini i Gnjilanu.

Advokat: Pritovreni policajci dobro

U međuvremenu, oglasio se advokat jednog od uhapšenih, koji je rekao da su oni u prostorijama odvojenim od albanskih pritvorenika i da su dobro.

Advokat Dejan Vasić, koji brani Zlatka Denića, rekao je da bi njih uskoro trebalo da posete porodice, ali da se još čekaju specijalne propusnice, koje su preduslov da posete pritvorene i deo uobičajene procedure na Kosovu.

Vasić izjavio je da Srbima koji su uhapšeni prete višegodišnje zatvorske kazne za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Prema rečima branioca, pet pritvorenih radnika MUP-a Srbije smešteni su u okružne zatvore u Prištini i Gnjilanu, u prostorijama odvojenim

od albanskih pritvorenika, sa ispunjenim elementarnim uslovima za život.

"Nisam još bio u prilici da nasamo razgovaram sa Zlatkom Denićem, koga zastupam, a na osnovu onoga što sam video prilikom saslušanja mogu da kažem da na pritvorenim Srbima nisu vidljive povrede", kazao je Vasić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pritvoreni policajci su dobro

Izvor: BKTV News, 28.Feb.2012

Advokat jednog od petorice Srba koje je u subotu uhapsila Policija Kosova, naveo je da su oni u prostorijama odvojenim od albanskih pritvorenika i da su dorbro. Advokat Dejan Vasić, koji brani Zlatka Denića, rekao je da bi njih uskoro trebalo da posete porodice ali da se trenutno još čekaju specijalne...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.