Podgorica: Romi krenuli ka Vladi

Izvor: B92, 25.Jul.2012, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podgorica: Romi krenuli ka Vladi

Podgorica -- Stotinak Roma čiji su domovi izgoreli u izbegličkom kampu u Podgorici krenuli su ka zgradi Vlade Crne Gore protestujući zbog privremenog smeštaja u šatorima.

Kako prenosi portal Vijesti, Romi uzvikuju "Lopovi!", "Hoćemo stanove". Oko 800 porodica Roma, uglavnom izbeglih sa Kosova 1999. godine, ostalo je bez krova nad glavom u požaru koji je izbio juče ujutro.

Kao privremeni smeštaj im je obezbeđeno 90 šatora koje je nabavio Crveni krst i postavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su tokom noći, ali stanovnici kampa su ranije jutros reporteru agencije Beta kazali da traže trajno rešenje.

"Ovaj privremeni smeštaj traje već 13 godina. Ako ne možete da rešite pitanje našeg trajnog smještaja i da nam obezbedite nešto bolje od baraka i šatora, nemojte nas varati. Bolje nas streljajte - ovo je mučenje", kazao je reporteru Bete jutros jedan od žitelja kampa.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje izbeglica Željko Šofranac rekao je agenciji Beta da je to "nužno, kratkoročno" rešenje i da Vlada radi na trajnom zbrinjavanju.

U rešavanje ovog pitanja uključena je Evropska unija, koja je ranije dala 2,5 miliona evra za finansirane trajnog smeštaja stanovnika kampa Konik.

U nedavnom izveštaju Saveta Evrope kaže se da kamp predstavlja "de fakto segregaciju i da su uslovi života tamo nečovečni i opasni".

Uzrok požara nije poznat, a sumnja se na nemar.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Protest Roma pred zgradom Vlade CG, neće u šatore

Izvor: Kurir, 25.Jul.2012

PODGORICA - Stotinak Roma čije je domove u izbegličkom kampu kod Podgorice uništio požar, krenulo je ka zgradi Vlade Crne Gore protestujući zbog privremenog smeštaja u šatorima...Kako prenose Vijesti, Romi uzvikuju "Lopovi!", "Hoćemo stanove!" "Nećemo šatori". ..Oko 800 porodica Roma, uglavnom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.