Počinju da teku ustavni rokovi za formiranje tzv. Vlade Kosova

Izvor: B92, 27.Dec.2019, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinju da teku ustavni rokovi za formiranje tzv. Vlade Kosova

Nakon održavanja konstitutivne sednice tzv. Skupštine Kosova počeli su da teku ustavni rokovi za formiranje tzv. Vlade Kosova.

Konstitutivna sednica je održana bez dogovora pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, na njoj je za predsednika izabran Glauf Konjufca, iz pokreta Samoopredeljenje (PS), iako je u predlogu dogovora bilo predviđeno da ta funkcija pripadne Demokratskom savezu Kosova (DSK).

Za izbor Konjufce su glasali poslanici DSK, jer bez njihovih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glasova taj izbor bi bio nemoguć.

Danas je predsednik Kosova shodno ustavnim ovlašćenjima pozvao na konsultacije lidera PS Aljbina Kurtija, međutim sastanak nije održan jer je Kurti danas, kako je saopšteno iz Samoopredeljenja, bio van Kosova.

Tači je za večeras u 20 sati zakazao novi sastanak sa Kurtijem.

Prema Ustavu i odluci Ustavnog suda iz 2014. godine pravo da dobije mandatara ima ekskluzivno samo stranka ili predizborna koalicija koja je osvojila najviše glasova na izborima.

Na osnovu rezultata izbora od 6. oktobra to pravo pripada PS i očekuje se da će Tači za mandatara odrediti Kurtija.

Mandatar za premijera ima 15 dana od imenovanja da predstavi sastav svog tima Skupštini, koja bira Vladu.

Ukoliko Vlada ne dobije podršku od 61 glasa, predsednik Kosova u roku od 10 dana na osnovu iste procedure imenuje drugog kandidata.

Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere Vlada raspisuju se novi izbori.

DSK je uoči jučerašnje sednice rekao da ukoliko Samoopredeljenje ne želi da prihvati njihove zahteve za formiranje vlade, ta partija će onda odustati od svih pozicija i pružiti bezuslovnu podršku za izbor predsednika Skupštine i vlade na čelu sa Samoopredeljenjem.

Međutim, lider stranke Isa Mustafa je sinoć izjavio da PS ne može da računa na blanko podršku DSK, kao i da su svi dosadašnji dogovori odlukom PS da predloži svog kandidata za predsednika Skupštine pali u vodu i da ukoliko PS želi nove dogovore onda se ponovo kreće od nule.

Samoopredeljenje u ovom trenutku nema potrebnih 61 glas za formiranje Vlade Kosova.

Poslanički klub Samoopredeljenje broji ukupno 30 poslanika, a podršku im pruža i 10 poslanika iz redova manjinskih zajednica, tako da im nedostaje 21 glas.

Izlaz iz ove situacije su novi pregovori sa DSK, manjinska vlada ili novi izbori.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.